NISU ŽIVOTNO UGROŽENI: Petoro dece hospitalizovano zbog malih boginja u Nišu
Foto: Zorana Jevtić

nisu bili vakcionisani

NISU ŽIVOTNO UGROŽENI: Petoro dece hospitalizovano zbog malih boginja u Nišu

Društvo -

NIŠ - Direktorka Klinike za dečije interne bolesti u Nišu Emilija Golubović izjavila je danas da je trenutno na toj klinici hospitalizovano četvoro ili petoro dece sa simptomima malih boginja, ali da nijedno od njih nije vitalno ugroženo.

Istakla je da se svakog dana na dežurstvu pregleda po desetak dece koja su sumnjiva na male boginje, i podvukla, da sva deca koja su obolela od malih boginja nisu bila vakcinisana.

"Vakcinisana deca ne mogu da obole od morbila, naročito ako su primili punu dozu vakcine - nakon prve godine i pri polaska u školu", naglašava Golubović.

Prema njenim rečima, sva obolela deca su mlađa od godinu dana, jer nisu primili vakcinu ili, kako kaže, nisu primili vakcinu zbog nekog drugog razloga - straha roditelja ili su bila bolešljiva, te vakcinacija nije bila moguća.

"Mi svakog dana na dežurstvu pregledamo po desetak dece koja su sumnjiva na male boginje. Trenutno je hospitalizovano četvoro ili petoro, a ni jedno od njih nema ozbiljnu morbiloznu bolest, ima sumnjivu upalu pluća ili potvrđenu upalu, ali nisu vitalno ugroženi", istakla je Golubović.

S obzirom da je reč o zaraznoj bolesti, navodi ona, veliki problem za Kliniku predstavlja zaštita dece koja nemaju boginje od onih koji su trenutno infektivni.

Napominje da su male boginje u Nišu još uvek aktuelne i podseća da po saznanjima epidemiologa nećemo ih se lako osloboditi u narednih nekoliko nedelja, ako ne i meseci.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: EKSKLUZIVNA ISPOVEST ZATVORENIKA! Zašto su poslednji dani ubice iz Rakovice ledili krv u žilama cimerima iz CZ?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track