UDAR NA SRBE U ĐAKOVICI NA BADNJI DAN: Albanci zaključali monahinje i blokirali pristup manastiru Presvete Bogorodice?! Ni badnjak niko nije mogao da im donese
Foto: Facebook Printscreen/Sava Janjić

Provokacija i na praznik

UDAR NA SRBE U ĐAKOVICI NA BADNJI DAN: Albanci zaključali monahinje i blokirali pristup manastiru Presvete Bogorodice?! Ni badnjak niko nije mogao da im donese

Društvo -

KOSOVSKA MITROVICA - Grupa kosovskih Albanaca blokirala je jutros u Djakovici pristup manastiru Presvete Bogorodice, iako je grupa Srba otkazala najavljenu posetu zbog pretnji i bezbednosne situacije.

"Četiri starice monahinje ostale su jutros zaključane u manastiru i liturgija nije služena niti je iko mogao da donese badnjak. Čak nisu mogle da kupe ni hleb koji im je posle donela policija. Navodni mirni protesti samo su nastavak etničkog čišćenja Đakovice od Srba koji je usledio nakon 1999, uništavanjem srpskih crkava i kuća", izjavio je arhimandrit Sava Janjić.

On je na svom fejsbuk profilu napisao da je manastir Presvete Bogorodice do temelja bio spaljen 2004. godine, a da pravoslavno groblje još i danas predstavlja "tužnu sliku savremenog varvarstva i mržnje".

"Nažalost, i posle 18 godina mnogi naši vernici ne mogu da dodju na Kosovo i Metohiju dok oni koji su ovde ostali žive u stalnoj zebnji i neizvesnosti zbog etničke mržnje koja se širi na svakom koraku: u medijima, u školama, na društvenim mrežama. Čast izuzecima, ali niko javno ne sme da digne glas protiv preovladjujućeg terora u kome su posle rata od kosovskih ekstremista stradali i mnogi čestiti kosovski Albanci", napisao je arhimandrit Sava Janjić.

Dodao je da nije ni čudo što se Kosovo danas suočava sa sve ozbiljnijim međunarodnim osudama.

Đakovčani najavili tužbu sudu zbog blokade puta

Udruženje Đakovčana, koje je odustalo od tradicionalnog odlaska na Badnji dan na Kosovo i Metohiju zbog toga što su Albanci blokirali put, saopštilo je danas da nisu uplašeni i da će nastaviti borbu za povraćaj dostojanstva, ljudskih i verskih prava, te najavili da će protiv N. N. lica podneti tužbu sudu.

To udruženje spremno da se odazove svakom sudu za odbranu ličnosti, ponosa i vere. Zatražili su istovremeno hitan prijem kod predstavnika međunarodnih i privremenih institucija u Prištni.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Facebook printscreen/Sava Janjić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE: Ko su najveći Srbomrsci na svetu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track