OD RANOG JUTRA SE TRAŽIO PRIMERAK VIŠE BOŽIĆNOG IZDANJA KURIRA: Vernici požurili po poklon ikonu Majke Božje
Foto: Kurir

Čudotvorna ikona Presvete Pećke Bogorodice osveštana u Crkvi Svetog Marka

OD RANOG JUTRA SE TRAŽIO PRIMERAK VIŠE BOŽIĆNOG IZDANJA KURIRA: Vernici požurili po poklon ikonu Majke Božje

Društvo -

Na Badnji dan Kurir svoje čitaoce daruje osveštanom ikonom Majke Božje, a koliko je naše čitaoce obradovao današnji poklon govori i činjenica da se pred trafikama od ranog jutra tražio primerak više našeg lista.

foto: Kurir

Čudotvorna ikona Presvete Pećke Bogorodice smatra se jednom od najpoštovanijih ikona u Srbiji, a narod joj već osam vekova dolazi na poklonjenje. Izložena je u Pećkoj patrijaršiji, u Crkvi Bogorodice Odigitrije, zadužbini arhiepiskopa Danila II.

DANAS OD KURIRA NA DAR: Čudotvorna ikona Majke Božje osveštana u Crkvi Svetog Marka u Beogradu

Krasnica Pećka, kako je narod iz milošte zove, jedna je od najvećih srpskih svetinja koju je Sveti Sava dobio na dar prilikom hirotonije u prvog srpskog arhiepiskopa.

Pored jedne trafike u centru Beograda zatekli smo Ivanu Š. (36) koja je rano jutros obezbedila svoj primerak dnevnog lista Kurir. Kako kaže, nije htela da rizikuje da se rasproda i da ostane bez poklon ikone.

foto: Kurir

"U mojoj porodici se, od kad znam za sebe, mnogo drži do hrišćanske tradicije. Badnji dan, Badnje veče i Božić provodimo na okupu kod kuće i ova ikona će sigurno u njemu imati posebno mesto", naglasila je ona.

Beograđanin Milorad S. (25) kupio je danas dva primerka Kurira. Jednu ikonu odneće danas svom deki Vladimiru kod kojeg se tradicionalno cela familija okuplja za Badnje veče.

foto: Kurir

"Porodica nam je rodom iz Peći i dobro znam koliko naš narod poštuje čuda Majke Božje i priču o njima prenosi s kolena na koleno. Tu versku tradiciju treba očuvati i mislim da je uloga medija tu od velikog značaja", priča Milorad.

foto: Kurir

I Nataša P. (41) nije propustila božićni dvobroj Kurira, a poklonom je, otkriva nam, posebno dirnuta od kako je pre tri godine imala zdravstvenih problema.

foto: Kurir

"Utehu i spas našla sam u molitvi i znam da je Bogorodica uvek pored mene. Uz njenu pomoć preguraću sve nevolje", uverena je ona.

foto: Kurir

Ikone Majke Božje su osveštane u Kurirovoj parohiji u Crkvi Svetog Marka. Ceremoniji osveštanja prisustvovali su novinari, urednici i predstavnici menadžmenta Kurira i kompanije „Adrija medija grupa“.

(KURIR TV) POKLON U BOŽIĆNOM IZDANJU KURIRA! Darujemo čudotvornu ikonu PRESVETE PEĆKE BOGORODICE!

Ikona Majke Božje učinila je mnoga čuda u gradu Peći i uopšte u narodu: sačuvala ga od kolere, bila mu uteha u vekovima robovanja, radost u žalosti, lekar u bolesti, prijatelj u nevolji, ohrabrenje u stradanju i na samrti. Srbi su je oduvek bezgranično voleli, Turci se odnosili prema njoj korektno i sa poštovanjem, a Albanci čuvali Patrijaršiju i prema ikoni gajili strahopoštovanje.

Mir Božji, Hristos se rodi!

(Kurir.rs/Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track