MOGUĆA NEKONTROLISANA ZARAZA MALIM BOGINJAMA: Celoj bolnici u Padinskoj skeli preti epidemija morbila?!
Foto: Profimedia

PANIKA

MOGUĆA NEKONTROLISANA ZARAZA MALIM BOGINJAMA: Celoj bolnici u Padinskoj skeli preti epidemija morbila?!

Društvo -

Umesto u strogi karantin zbog sumnje na male boginje, pacijent iz „Laze“ transportovan je u Psihijatrijsku bolnicu u Padinskoj skeli. Svi pacijenti i zaposleni u panici zbog opasnosti od zaraze

Muškarac koji je ležao u istoj sobi sa osobom obolelom od morbila u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ prebačen je u stacionar ove ustanove u Padinskoj skeli i nije u karantinu.

Ukoliko je i on zaražen morbilama, a šanse su ogromne, mogao bi da zarazi sve sa kojima je došao u kontakt, a to je ogroman broj ljudi, jer prilikom transporta i smeštaja nisu preduzete nikakve mere bezbednosti, saznaje Kurir. Inače, pacijent, pored psihijatrijskih tegoba, ima i HIV, pa spada u osetljivije grupe.

foto: Dragana Udovičić

Opasno

- On se lečio u bolnici „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu, ležao je u sobi s pacijentkinjom kojoj su potvrđene male boginje, a koja je zarazila još šest zdravstvenih radnika zaposlenih u ovoj ustanovi. Umesto da sve koji su bili u kontaktu sa zaraženim stave u izolaciju, u karantin, i da spreče opasnost od daljeg širenja bolesti, uprava je odlučila da ga transportuje u psihijatrijsku bolnicu. On je u ponedeljak tamo prebačen, i to u bolničkom minibusu, u kom su se vozili još nekoliko pacijenata i prateće medicinsko osoblje. Ako je bio zaražen, što je vrlo moguće, postoji ogromna opasnost da zarazi sve po bolnici i da se morbile nekontrolisano prošire, naročito zato što ni tamo nije smešten u karantin - kaže naš dobro upućen izvor i dodaje da se pacijent trenutno nalazi na odeljenju za akutne psihoze, gde ima još najmanje 20 ljudi.

Lekari i sestre u strahu

PLAŠE SE DA NE ODNESU BOGINJE KUĆI

Pošto su potencijalnoj zarazi izloženi svi koji su u kontaktu s ovim pacijentom, a to su lekari, medicinski tehničari i sestre, spremačice i servirke ručka, među svima vlada veliki strah.

- Imamo malu decu kod kuće. Bojimo se da ne uhvatimo bolest i odnesemo je u porodicu - kažu zaposleni, koji su u neverici da su njihovi rukovodioci napravili ovakav potez.

Neprofesionalno

Postavlja se pitanje zašto je uprava u „Lazi“ u Beogradu dozvolila da se potencijalno zaražena osoba nezaštićeno kreće i zašto u Padinskoj skeli nisu preduzete mere bezbednosti, nego je sve prepušteno slučaju.

Upravnik sektora Padinska skela dr Milan Davidović nije želeo da razgovara na ovu temu, a jedva je i saslušao o čemu je reč.

- Ne mogu da razgovaram. Nisam u mogućnosti da pričam. Zašto uopšte mene zovete? Nemam ja šta da vam kažem. Jesam upravnik, ali nemam šta da vam kažem, zovite direktorku, ona sve zna - rekao je Davidović.

foto: Dragana Udovičić

Na naša konkretna pitanja o osobi koja je prebačena u Padinsku skelu i tome da li su urađene potrebne analize da bi se ustanovilo da li je zaražena morbilama, doc. dr sc. med. Ivana Stašević Karličić, v. d. direktora klinike „Laza Lazarević“, nam je odgovorila pisanim putem:

- Informacija koju imate je potpuno netačna. U klinici trenutno nema obolelih, a Zavod za epidemiologiju, u skladu sa zakonom i medicinskim indikacijama, redovno monitoruje epidemiološku situaciju na teritoriji celog Beograda, pa i u našoj ustanovi - rekla je Stašević Karličić.

Veća mogućnost da se zarazi

ZBOG HIV SLABIJI IMUNITET

Pošto je muškarca koji je bio u sobi sa zaraženom osobom zaražen i HIV, njemu je znatno oslabljen imunitet. To znači da je mnogo osetljiviji i manje otporan na druge viruse i bolesti, pa su znatno veće šanse da se zarazi morbilama.

SIMPTOMI MALIH BOGINJA

- povišena temperatura

- opšta slabost

- tužan izraz lica kod dece

- osip po telu

- konjunktivitis

NAČIN PRENOŠENJA

- kapljičnim putem

- kijanjem

- kašljanjem

- sekretom iz nosa

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

- zapaljenje pluća

- zapaljenje mozga

- gubitak sluha

- smrtni ishod

Kurir / Silvija Slamnig

Foto: Profimedia, Dragana Udovičić, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: DA LI CELOJ BOLNICI PRETI NEKONTROLISANA ZARAZA MALIM BOGINJAMA???

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track