AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE PREPORUČILA RAZREŠENJE: Rektor u Kragujevcu nameštao zetu poslove?!
Foto: Printscreen

sukob interesa

AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE PREPORUČILA RAZREŠENJE: Rektor u Kragujevcu nameštao zetu poslove?!

Društvo -

KRAGUJEVAC - Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je razrešenje rektora u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića.

Kako navode beogradski mediji, ovaj rektor je navodno nameštao ugovore svom zetu, te je u sukobu interesa.

Radomir Mitrić, zet rektora Arsenijevića, samo je jedan od članova uže i šire familije koji su se udomili na Kragujevačkom univerzitetu. Ovaj član familije radi u Univerzitetskoj biblioteci.

Rešene o razrešenju rektora, Agencija je donela krajem prošle godine. U odluci se navodi da je Nebojša Arsenijević sa zetom potpisao autorske ugovore sa novčanom naknadom, koje nije prijavio toj instituciji, iako je na to bio obavezan po zakonu.

"Utvrđeno je da je Nebojša Arsenijević doveo sebe u sukob interesa jer je angažovanjem svog zeta javni interes podredio privatnom, a javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za povezano lice", navodi se u rešenju Agencije za borbu protiv korupcije.

U pokušaju odbrane rektor Univerziteta je izneo čak i neistine, tvrde beogradski mediji. Tako je akademski građanin naveo da je Agenciju obavestio o angažovanju zeta, što međutim nije uradio, jer ne postoji u evidenciji. U dopisu koji je stigao do Agencije, rektor je navodno svesno prećutao potpisivanje ugovora sa zetom.

"Prilikom odlučivanja o vrsti mere koju treba izreći rektoru uzeto je u obzir, kao otežavajuća okolnost, i ponašanje funkcionera tokom postupka. Nebojša Arsenijević, na dopis Agencije sa pitanjem od kada je zet Mitrić zaposlen ili po nekom drugom radnom osnovu angažovan, nije dostavio podatke o ugovorima iako je bio obavezan", navodi Agencija.

Rektor Nebojša Arsenijević na ovoj poziciji nasledio je svog rođenog brata, pišu beogradski mediji. Međutim, da li zbog rešenja Agencije koje još nije objavljeno u "Službenom glasniku", rektor Arsenijević je pre vremena pokrenuo proceduru za svoj reizbor.

Njemu mandat ističe u septembru, a proces izbora je raspisan početkom ovog meseca, 9. januara.

Kako navode beogradski mediji, na Univerzitetu kao generalni sekratar radi i kuma rektorova Zorica Avramović. On je navodno i svog sina upisao na doktorske studije pre završetka osnovnih studija.

(Kurir.rs/Blic/Ž. Jevtić/Foto: Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) PAUK ODNEO POLICIJSKI DŽIP ISRED SKUPŠTINE ! Pa vi, posle toga, optužujte Parking servis kako nose samo jeftinije kola!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja