ADVOKATSKA KOMORA BEOGRADA O PREDLOŽENIM PROMENAMA USTAVA: Samostalne i nezavisne advokature nema bez slobodnog i nezavisnog sudstva
Foto: Vlada Šporčić

Obezbediti nezavisnost u odnosu na zakonodavnu i izvršnu vlast

ADVOKATSKA KOMORA BEOGRADA O PREDLOŽENIM PROMENAMA USTAVA: Samostalne i nezavisne advokature nema bez slobodnog i nezavisnog sudstva

Društvo -

Predložene ustavne promene, iza kojih stoji Ministar pravde republike Srbije, direktna su pretnja vladavini prava koja se zasniva na podeli vlasti, saopštila je danas Advokatska komora Beograda (AKB).

foto: Marina Lopičić

Uvereni smo da samostalne i nezavisne advokature kao profesije ne može biti bez slobodnog i nezavisnog sudstva koja se obezbeđuje nazvisnošću u odnosu na zakonodavnu i izvršnu vlast.

foto: Dado Đilas

U saopštenju AKB navodi prepoznate ciljeve koje izvršna vlast želi da postigne promenom Ustava. "Jedan je da se promenom naziva sudova izazove novi reizbor sudija. Zatim, da partija na vlasti direktno izabere polovinu članova Visokog saveza sudstva a za predsednika postavi "istaknutog" pravnika sa zlatnim glasom u parnom broju članova VSS. Još gori su predlozi promena koji se tiču tužilaca koji bi bili u manjini u telu koje bira tužioce, te da se mogu premeštati bez njihove saglasnosti na mesta van prebivališta što ih stavlja u položaj apsolutne zavisnosti od političke volje."

foto: Kurir

Advokatska komora Beograda smatra da su predložene ustavne promene ispod minimuma standarda u civilizovanim i modernim demokratskim društvima, kaže se u saopštenju.

(Kurir.rs/Fonet/Foto: Filip Plavčić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI ! SRBIJA I KOSOVO ZAJEDNO ULAZE U EU?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track