Najnovije vesti

TATA, HOĆU BRATA! DOSTA REČI, NEK ZAKMEČI: Pogledajte koji je slogan osvojio 150.000 dinara i pobedio u kampanji za podsticanje rađanja u Srbiji! Koji se vama dopada?
Foto: Fonet

Na javni poziv pristigla 1.002 predmeta u 948 pisama iz 104 grada Srbije

TATA, HOĆU BRATA! DOSTA REČI, NEK ZAKMEČI: Pogledajte koji je slogan osvojio 150.000 dinara i pobedio u kampanji za podsticanje rađanja u Srbiji! Koji se vama dopada?

Društvo

Za izabrane slogane predviđene su novčane nagrade u sledećim iznosima: prvo mesto 150.000 dinara, odnosno dva puta po 75.000 dinara, drugo mesto dva puta po 37.500 dinara i treće mesto dva puta po 25.000 dinara

BEOGRAD - Ministarstvo kulture i informisanja i vladin Savet za populacionu politiku odabrali su na konkursu slogane za kampanju podsticanja rađanja u Srbiji i prvo mesto dele: "Ljubav i beba - prvo što nam treba!" i "Rađaj, ne odgađaj!" Izabrano je šest slogana umesto planirana tri.

 

Četiri su iz Beograda, jedan iz Pančeva i jedan iz Kuršumlije, objavilo je Ministarstvo kulture.

foto: Shutterstock

Prvo mesto dele slogani Ljubav i beba - prvo što nam treba!" Dragutina Kruške (Beograd) i Rađaj, ne odgađaj!" Brankice Mandić (Beograd), na drugom su Mama - neću sama, tata - hoću brata Vanje Milić (Kuršumlija) i Dosta reči, nek zakmeči" Miloša Veljovića (Beograd).

Treće mesto dele slogani Čuda se ne dešavaju. Čuda se rađaju" Marijane Aracki (Beograd) i Nek se deca rađaju i lepe stvari događaju Jelene Fatović Nikolić (Pančevo).

 

Za izabrane slogane predviđene su novčane nagrade u sledećim iznosima: prvo mesto 150.000 dinara, odnosno dva puta po 75.000 dinara, drugo mesto dva puta po 37.500 dinara i treće mesto dva puta po 25.000 dinara.

foto: Shutterstock

Na javni poziv pristigla su 1.002 predmeta u 948 pisama iz 104 grada Srbije.

Komisija je većinom glasova donela odluku da ne dodeli pojedinačne nagrade s obzirom da ni jedan od predloga ne zadovoljava potrebu da jedna poruka identifikuje složenost problema projektnog zadatka iz javnog poziva, već da proglasi po dva dobitnika za sva tri mesta.

 

U komisiji su bili ministarka bez portfelja zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović, šef kabineta ministarke Dejanović Nikola Jovanović, direktorka Medunarodna asocijacija za advertajzing (IAA Serbia) Jelena Ivanović i osnivač Instituta za istoriju oglašavanja Vladimir Čeh, kao predsednik komisije.

foto: Shutterstock

Na predlog Saveta za populacionu politiku Vlade Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja je 4. decembra 2017. uputilo javni poziv za izradu slogana koji će biti korišćen u kampanji za promociju mera populacione politike sa ciljem podsticanja rađanja u Srbiji.

Komisija je u svojoj analizi prispelih radova konstatovala da se primećeni uslovni populizam u predlozima ogleda i u tonu i stilu prispelih poruka.

One su nadahnute, naglašeno afirmativne, zasnovane na domaćem poimanju porodice, zajednice, ljubavi, potomstva.

foto: Fonet/Ilustracija

Kako je navedeno, primetni su i didaktičnost, poučnost i sentimentalnost.

"Retko su poruke bile tvrđe, oporije ili kompetitivne. Tu nema 'političke politike', ali ima shvatanja temeljne ugroženosti društva i imperativa promena razumevanja i ponašanja", navodi se u analizi.

Po oceni komisije ovakav stil i ton ne može biti obeležje planirane kampanje, budući da je ona ograničena vremenski, materijalno i medijski i da ima specifične ciljeve veće prodornosti i vidnog pokretanja.

foto: Profimedia

Takođe navode da kampanja mora poštovati shvatanja i osećanja građana, njihov senzibilitet i način opštenja upravo na ove teme, gde se sa opšteg nivoa mora brzo i sigurno spustiti i zadržati na grupnom (porodičnom) i individualnom, a što umerenije na institucionalnom nivou, navedeno je u saopštenju.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet/Ilustracija)

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

LJUBAV NAJVEĆA! Raznežiće vas koliko mali brat obožava sestricu!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...