CENTRALNA CEREMONIJA U ORAŠCU: Srbija danas proslavlja Dan državnosti
Foto: Fonet

niz manifestacija širom srbije

CENTRALNA CEREMONIJA U ORAŠCU: Srbija danas proslavlja Dan državnosti

Društvo -

U Srbiji se danas slavi 15. februar - Dan državnosti, u znak sećanja na taj dan 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski Ustav koji je označio i početak savremene državnosti.

Centralna državna ceremonija proslave Dana državnosti biće održana sutra u Orašcu, a manifestaciji će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sutra će, kao izaslanik predsednika Srbije, položiti venac kod Spomenika Neznanom junaku na Avali.

Pripadnici Vojske Srbije danas će u Subotici, Užicu, Prijepolju, Loznici, Boru, Petrovcu na Mlavi, Paraćinu i Jagodini taktičko-tehničke zborove na kojima će građanima od 11 do 14 časova biti prikazan deo naoružanja i vojne opreme.

Reprezentativni orkestar Garde Vosjke Srbije danas u 13 sati prodefilovaće u Beogradu od Trga Republike i Knez Mihailove do Vojnog muzeja na Kalemegdanu.

Vojni orkestar Niš izvešće promenadni defile u Nišu u 12.30 od Trga kralja Milana i Obrenovićeve ulice do Trga kralja Aleksandra.

Ove godine, počasna artiljerijska paljba biće izvedena istovremeno, u 16 časova, u Beogradu (Savska terasa na Kalemegdanu), Nišu (Niška tvrđava) i Novom Sadu (Petrovaradinska tvrđava).

Praznik Dana državnosti odredjen je odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara. Sutra Srpska pravoslavna crkva slavi Sretenje.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Fonet, Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) GRMELI PLOTUNI SA KALEMEGDANA: Pogledajte počasnu paljbu gardista Vojske Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track