Najnovije vesti

NOVE MERE: Nevakcinisana deca ne mogu u vrtić
Foto: Shutterstock

Potvrdu mora da izda stručni tim lekara

NOVE MERE: Nevakcinisana deca ne mogu u vrtić

Društvo

Ministarstvo zdravlja nedavno je poslalo dopis predškolskim ustanovama u kojem se navodi da samo zdravo i uredno vakcinisano dete može da boravi u obdaništu

Ukoliko je dete nevakcinisano, a nema potvrdu o privremenim ili trajnim kontraindikacijama, ono ne može ići u vrtić! Isto pravilo važi i za osnovce.

Ministarstvo zdravlja nedavno je poslalo dopis predškolskim ustanovama u kojem se navodi da samo zdravo i uredno vakcinisano dete može da boravi u obdaništu. Epidemiolog dr Predrag Kon objašnjava da odluku o trajnim kontraindikacijama donosi stručni tim za kontraindikacije, a sastoji se od epidemiologa, pedijatra i imunologa.

foto: Dragana Udovičić

- To mora da se razlikuje od privremenih kontraindikacija kao što je, recimo, alergija na jaja. Alergija na jaja nikad ne može biti trajna kontraindikacija, takvi predmeti se vraćaju pedijatru. Što se tiče rada stručnog tima, pedijatar priloži odgovarajuću dokumentaciju i uputi zahtev timu koji obrađuje dokumentaciju. Na osnovu toga se donose odluke - kaže Kon i dodaje:

- Ako imamo neka akutna stanja, recimo hematološku bolest, poremećaj bubrega, problem sa srcem, pojedine hronične bolesti, onda tim procenjuje da li neko sme ili ne sme da primi određenu vakcinu. Privremena kontraindikacija znači da će nakon nekog vremena osoba ipak moći da bude zaštićena.

Kurir / M. B.

Foto: Dragana Udovičić, Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...