OD MALIH BOGINJA U SRBIJI OBOLELO 2.300 GRAĐANA: Za medicinare obezbeđeno 10.000 MMR vakcina
Foto: Profimedia

Nezaštićeno 30.000 dece

OD MALIH BOGINJA U SRBIJI OBOLELO 2.300 GRAĐANA: Za medicinare obezbeđeno 10.000 MMR vakcina

Društvo -

BEOGRAD - Za vakcinaciju zdravstvenih radnika protiv malih boginja, od kojih je u Srbiji dosad obolelo oko 2.300 ljudi, među kojima je i između 100 i 200 medicinara, obezbeđeno je 10.000 doza MMR vakcine.

Kako prenose beogradski mediji, biće zaštićeni lekari i sestre “prioriteta prvog reda”, odnosno zaposleni u službama koje dijagnostikuju i leče obolele od morbila - a prema planu Instituta za javno zdravlje Srbije, to bi trebalo da se završi do kraja februara.

foto: AP

Jednom dozom MMR vakcine treba da se vakcinišu zdravstveni radnici rođeni 1971. godine i kasnije, koji predstavljaju prioritet prvog reda. To se odnosi na one koji uopšte nisu vakcinisani protiv morbila, ili su nepotpuno vakcinisani.

Nezaštićeno 30.000 dece

Iako je obuhvat MMR vakcinom prošle godine bio za 10 odsto veći nego 2016. i dostigao 91 odsto, to je još ispod “praga” od 95 odsto, čije “preskakanje” obezbeđuje kolektivni imunitet. Više od 30.000 dece u Srbiji još nije vakcinisano protiv morbila.

Vakcinacija zdravstvenih radnika protiv morbila počinje tri i po meseca od izbijanja epidemije. Iako je Ministarstvo zdravlja još ranije, uz vanrednu vakcinaciju dece starosti do 14 godina, planiralo i zaštitu medicinara, trebalo je da se stvori pravni osnov za imunizaciju zaposlenih u zdravstvu.

Pravilnikom o imunizaciji bila je predviđena obavezna vakcinacija zaposlenih u zdravstvu protiv zaraznih bolesti od 1. januara 2019, ali je zbog epidemije malih boginja pravilnik izmenjen 10. februara, čime su praktično stvoreni uslovi da počne vakcinacija medicinara MMR vakcinom, protiv malih boginja, zaušaka i rubeole.

foto: Shutterstock

"Potrebna količina MMR vakcine za vakcinaciju zaposlenih u zdravstvenim ustanovama procenjena je na osnovu podataka komisija za bolničke infekcije zdravstvenih ustanova, koje su nama dostavili instituti i zavodi za javno zdravlje - kažu u nacionalnom Institutu “Dr Milan Jovanović Batut”.

Zdravstvo Srbije trenutno raspolaže sa dozama MMR vakcine koje su naručene za prošlu godinu, a nova isporuka, za ovu godinu, tek treba da stigne.

"Najbrži način za obezbeđivanje potrebnih količina MMR vakcine za zaposlene u zdravstvenim ustanovama, koji predstavljaju prioritet prvog reda, bila je preraspodela iz već postojećih količina na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja, namenjenih za redovnu vakcinaciju", objašnjavaju za u Ministarstvu zdravlja.

U Institutu "Batut" potvrđeno nam je da su uputili zahtev RFZO da se nabavi dodatna količina MMR vakcine. To je uslov da se obezbedi kontinuitet u sprovođenju imunizacije dece koja po kalendaru vakcinacije MMR treba da prime u dve doze: sa navršenih 12 meseci i pred polazak u školu, ali i one koja u ovom roku nisu vakcinisana, a nisu starija od 14 godina.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: Profimedia, Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track