SRBI UČESTVOVALI U MERENJU: Veliki uspeh naših naučnika u CERN
Foto: AP

BOZON

SRBI UČESTVOVALI U MERENJU: Veliki uspeh naših naučnika u CERN

Društvo -

Dr Nenad Vranješ, viši naučni saradnik na Institutu za fiziku u Beogradu, i njegova studentkinja Aleksandra Dimitrevska učestvovali su na merenju W bozona u CERN u Švajcarskoj.

Reč je o prvom merenju mase W bozona sa visokom preciznošću na velikom sudaraču hadrona, najmoćnijem akceleratoru današnjice. W bozon je jedna od dve elementarne čestice koje su prenosioci takozvane slabe interakcije - jedne od četiri sile koje upravljaju ponašanjem materije u univerzumu.

Na ovom projektu učestvuju dva istraživača iz Srbije koji su saradnici kolaboracije Atlas, jednog od timova naučnika koji rade u CERN, zajedno sa istraživačima iz francuskog instituta CEA-Sakle, zatim Univerziteta u Majncu, CERN, Oksforda i Instituta „Nils Bor“.

- Precizno merenje mase W bozona je od vitalnog značaja jer je usko povezano s masama top kvarka i Higsovog bozona - kaže Nenad Vranješ, koji je bio i jedna od kourednik rada koji je objavljen u časopisu Juropijen fizikal džornal C.

W bozon je jedna od najtežih poznatih čestica u svemiru. Njegovo otkriće 1983. godine predstavlja krunu uspešnog rada tadašnjeg akceleratora CERN, što je dovelo do Nobelove nagrade za fiziku 1984. godine. Ovo istraživanje je samo jedno od brojnih u kojima u CERN učestvuju istraživači sa Instituta za fiziku i Univerziteta u Beogradu. To je moguće jer je Institut za fiziku član kolaboracije Atlas od 2003, a Srbija pridružena članica CERN od 2012. godine.

Kurir / M. B.

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track