U SRBIJI ŽIVI VIŠE OD 30 ETNIČKIH ZAJEDNICA: Obeležava se Međunarodni dan maternjeg jezika
Foto: Profimedia

niz manifestacija

U SRBIJI ŽIVI VIŠE OD 30 ETNIČKIH ZAJEDNICA: Obeležava se Međunarodni dan maternjeg jezika

Društvo -

BEOGRAD - Međunarodni dan maternjeg jezika biće obeležava se danas i u Srbiji.

U Srbiji živi više od 30 etničkih zajednica koje govore svojim jezikom, a u službenoj upotrebi je 11 jezika manjina. Oko 70.000 dece u Srbiji obrazuje se na osam manjinskih jezika.

Prema procenama Uneska u svetu se govori oko 6.000 jezika, ali gotovo polovini preti izumiranje. Dan maternjeg jezika obeležava se u svetu od 1999. godine kako bi promovisale jezička i kulturna raznolikost, kao i višejezičnost. Ustanovio ga je Unesko u znak sećanja na dešavanja i proteste u Pakistanu kada je Urdu proglašen zvaničnim jezikom.

U Beogradu će danas biti održan okrugli sto "Srpski jezik danas" povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika na kome će govoriti ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika zaštitnik građana Zoran Pašalić ukazao je da je neophodno donošenje novog, poboljšanog i modernijeg propisa o pravo na upotrebu i negovanje maternjeg jezika.

To pravo zagarantovano je u skladu sa visoko postavljenim standardima, ali da se uprkos tome u praksi i dalje pojavljuju brojni problemi i nanosi šteta bogatstvu naše tradicije i kulture.

Republika Srbija, kao ne tako mnogo zemalja u svetu, može da se pohvali činjenicom da je na njenoj teritoriji u službenoj upotrebi veliki broj jezika na kojima se učenici i obrazuju, navodi se u saopštenju zaštitnika građana.

On dodaje da je zabrinjavajuća činjenica što, kako se navodi, u Srbiji i dalje ima mladih pripadnika nacionalnih manjina koji po završenom školovanju ne koriste srpski jezik, što kasnije postaje prepreka njihovoj integraciji u širu zajednicu i pri zapošljavanju.

Takođe, Zaštitnik ukazuje da ne treba zanemariti značaj učenja jezika društvene sredine.

"Važno je da u onim lokalnim zajednicama u kojima preovladava jezik nacionalne manjine, pripadnici srpskog naroda tokom školovanja uče i jezik svoje sredine", navodi se u saopštenju Zaštitinka građana.

(Kurir.rs/Agencije/Foto: Profimedia, Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track