Poslodavci da olakšaju radnicima rad na vrućini

Uprava za bezbednost i zdravlje na radu

Poslodavci da olakšaju radnicima rad na vrućini

Društvo -
Ekipe koje rade na otvorenom treba nakon sat ili dva posla da odu na pauzu i da ih zameni druga ekipa, kazala je direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić-Trefalt, dodajući da su najugroženiji zaposleni u građevinarstvu i poljoprivredi

BEOGRAD - Na temperaturama iznad 36 stepeni celzijusa poslodavcima čiji zaposleni rade teške poslove na otvorenom preporučuje se obustava rada od 11 do 16 časova, a ako to nisu u mogućnosti, dužni su da obezbede niz mera koje će olakšati rad na vrućini, rečeno je u Upravi za bezbednost i zdravlje na radu.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić-Trefalt podsetila je da poslodavci treba da prilagode rad tako što će smene počinjati ranije ili kasnije tokom dana i radnicima će biti omogućene češće pauze.

"Ekipe koje rade na otvorenom treba da nakon sat ili dva posla odu na pauzu i da ih zameni druga ekipa", kazala je Božić-Trefalt, dodajući da su najugroženiji zaposleni u građevinarstvu i poljoprivredi.

Ona je podsetila da zaposlenima treba da bude obezbeđena voda, kao i zaklon u hladovini. Kako je navela, ako poslodavci ne poštuju preporuke o radu na visokim temperaturama, treba da reaguje i Inspekcija rada.

U Srbiji će i danas biti sunčano i veoma toplo, sa najvišom dnevnom temperaturom do 38 stepeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track