SRBIJA U TOP 50: Naši naučnici sve aktivniji, evo koji smo po produkciji naučnih radova u svetu
Foto: Profimedia

dobri dani za nauku

SRBIJA U TOP 50: Naši naučnici sve aktivniji, evo koji smo po produkciji naučnih radova u svetu

Društvo -

Srbija je podigla kvalitet i broj naučnih aktivnosti i radova u poslednjih 10 godina, a sada se nalazi na 46. mestu po produkciji naučnih radova na svetu, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović. Popović je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu najavio da će Ministarstvo prosvete uputiti javni poziv za uključivanje 1.000 mladih naučnika u rad domaćih naučnih institucija, kako bi privreda dobila značajan podstrek.

"Želimo da bolje i kvalitetnije iskoristimo ozbiljan naučni potencijal koji u zemlji postoji, uprkos prisutnoj inerciji u sistemu. Zato upućujemo javni poziv za 1.000 mladih naučnika da se pridruže našoj ideji i uzmu aktivno učešće", rekao je Popović na medjunarodnoj koferenciji koju organizuju Ekonomski fakultet Univreziteta u Beogradu i Dunavski transnacionalni program (program EU), saopštio je Ekonomski fakultet.

Prodekan Ekonomskog fakulteta Saša Ranđelović podsetio je da su nakon početka svetske ekonomske krize 2008. mnoge zemlje u centralnoj i istočnoj Evropi morale da revidiraju svoje razvojne strategije, pa su ulaganja u ljude postala ključna za razvoj.

"Glavni proizvod ovog projekta je multidisciplinarni program koji ima za cilj da unapredi nivo znanja i veština koje postoje u društvu vezanih za razvoj projekata koji se odnose na tehnološke i socijalne inovacije. Svedoci smo da inovativnih ideja ima, mogućnosti za finansiranje takodje. Glavno usko grlo za ; efektniji razvoj inovacione delatnosti je vezan za nedostatak znanja i praktičnih veština", rekao je Randjelović.

Na konferenciji pod nazivom "Prevazilaženje barijera kod upravljanja istraživačkim projektima socijalnih i tehnoloških inovacija u dunavskom regionu", učestvovalo je više od 70 stručnjaka iz regiona, iz oblasti inovacija, nauke i biznisa.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track