POZNATI PROTIV PROMENE IMENA ZRENJANINA Olivera Kovačević: Besposleni nas zamajavaju!
Foto: Dragana Udovičić

BUNT

POZNATI PROTIV PROMENE IMENA ZRENJANINA Olivera Kovačević: Besposleni nas zamajavaju!

Društvo -

Peticiju da grad ne bude preimenovan u Petrovgrad za tri dana potpisalo oko 2.000 građana. Zrenjaninci zahtevaju da se o promeni naziva izjasne na referendumu

Predlog gradske uprave Zrenjanina da se ime grada promeni u Petrovgrad izazvao je burne reakcije javnih ličnosti, organizacija i građana Zrenjanina, koji su pokrenuli kontrainicijative da odbrane naziv svoga grada.

Tako je na sajtu Peticije24.com pokrenuta peticija pod nazivom „Da Zrenjanin ostane Zrenjanin“, koju je dosad potpisalo 1.815 građana. U odbranu imena svog grada čvrsto je stala i poznata Zrenjaninka Olivera Kovačević, urednica zabavnog programa na RTS:

Avanturizam

- Ova inicijativa je avanturizam besposlenih. Toliko je važnih stvari u Zrenjaninu nerešeno da je promena naziva grada samo novo zamajavanje. Kao rođena Zrenjaninka smatram da nije potrebno menjati naziv grada čija je tradicija mnogo duža od naziva Petrovgrad. On više ne nosi nikakvu ideološku kvalifikaciju, ali neka Zrenjaninci odluče na referendumu. Pokušaj da se bez referenduma progura ova inicijativa je protiv zakona. Takođe, neophodno je objasniti stanovnicima Zrenjanina koliko će ih koštati ova avantura podnosilaca inicijative i koliko para će morati svako domaćinstvo da odvoji za promenu svih ličnih dokumenata.

foto: Saša Čolić

Dejan Bodiroga

PRIKLADNIJE JE IME PETROVGRAD

S druge strane, košarkaška legenda Dejan Bodiroga podržava promenu imena svog rodnog grada.

- Mislim da bi bilo bolje da se Zrenjanin zove Petrovgrad. On je u vreme kralja Petra priključen Srbiji i zato bi bilo prikladnije da se zove Petrovgrad - smatra Bodiroga.

Selektor odbojkaške reprezentacije Nikola Grbić smatra da odluku o promenu imena treba da donesu Zrenjaninci:

- Mislim da su građani koji žive u Zrenjaninu ti koji bi trebalo da odluče da li će se ime grada menjati jer onda njima predstoji promena dokumenata, lične karte i pasoša. Šta ima neki Beograđanin da odlučuje o promeni imena Zrenjanina - kaže Nikola Grbić.

foto: Beta

Trivijalne stvari

Njegov rođeni brat, proslavljeni odbojkaški reprezentativac Vladimir Grbić, ističe da u Zrenjaninu ima važnijih problema od promene imena.

- Šta će to značajno doneti promena imena? Ljudi se bave trivijalnim stvarima, a ne bave se suštinom. Uvek bilo i biće. Što bi rekao Duško Radović, nesposobni se u sve razumeju, a sposobni samo u ono što znaju da rade. Mislim da od promene imena ima mnogo značajnijih pitanja kada je Zrenjanin u pitanju - ističe Vladimir Grbić.

foto: Saša Pavlić

Politikolog Miroslav Samardžić iz Zrenjaninskog socijalnog foruma podseća da su građani 1992. na referendumu odlučili da se grad i dalje zove Zrenjanin po narodnom heroju:

- Žarko Zrenjanin je simbol borbe protiv fašizma, kao borac za socijalnu pravdu i jednakost svih naroda koji žive u našem gradu. Podnosioci te inicijative hoće da mimo volje naroda, bez referenduma, promene naziv grada. Skupština grada se o tome nije izjašnjavala, a ogromna većina stanovnika Zrenjanina je protiv. Jedini legitiman način da se odluči o promeni naziva grada jeste referendum.

Savez antifašista

DRUGO UBISTVO ŽARKA ZRENJANINA

Savez antifašista Vojvodine ocenio je da je inicijativa za promenu imena grada „ponovo ubijaju Žarka Zrenjanina“, jednog od najvećih heroja Narodnooslobodilačke borbe i rata protiv fašizma i nacionalsocijalizma.

- U toj borbi Žarko Zrenjanin je junački pao. Da li je moguće dati više od života da bi buduće generacije živele u miru i slobodi - navedeno je u saopštenju saveza.

Kurir / Slavica Tomčić

Foto: Saša Čolić, Dragana Udovičić, Saša Pavlić, Beta, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track