DAČIĆ: Srbija ulaže napore da pronađe trajna rešenja za izbeglice
Foto: Zorana Jevtić

ministar prisustvovao svečanom uručivanju ključeva

DAČIĆ: Srbija ulaže napore da pronađe trajna rešenja za izbeglice

Društvo -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas u Ovči svečanom uručivanju ključeva 235 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u okviru trećeg potprojekta Regionalnog stambenog programa.

Dačić je rekao da je vrednost projekta u Ovči, koji je završen za manje od dve godine, 9,8 miliona evra i da su finansijska sredstva obezbedjena delom iz donatorskog fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope a delom iz budžeta Grada Beograda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

On je podsetio da je treći potprojekat Regionalnog stambenog programa koji se odnosi na korisnike sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda, vredan 13,6 miliona evra namenjenih za više od 700 stambenih rešenja za izbegličke porodice sa teritorije Beograda.

Dodao je da je u okviru toga u junu 2016. godine uručeno 69 ugovora za otkup seoskih domaćinstava, u septembru 2017. godine 302 ugovora za pakete gradjevinskog materijala, a sredinom novembra prošle godine počela je i gradnja novih 270 stanova u zemunskom naselju Kamendin.

Dačić je rekao da Srbija ulaže napore da pronadje i obezbedi trajna rešenja za izbeglice koje su '90-ih godina prošlog veka napustile domove širom bivše Jugoslavije i rešile da ostanu u Srbiji.

"Srbija je svesna činjenice da su za rešavanje ovako teških pitanja potrebni i vreme i iskrena posvećenost, da je neophodna saradnja država porekla i prihvata, kao i spremnost da se za sva otvorena pitanja pronadju pravična i održiva rešenja", dodao je i izrazio zahvalnost na podršci Komesarijatu za izbeglice i migracije Srbije, i medjunarodnim partnerima - EU, UNHCR, OEBS, kao i mnogobrojnim bilateralnim donatorima.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track