RFZO: Pacijentima u Srbiji uskoro dostupni inovativni lekovi za rak dojke, leukemiju i hepatitis C
Foto: Profimedia

napredak

RFZO: Pacijentima u Srbiji uskoro dostupni inovativni lekovi za rak dojke, leukemiju i hepatitis C

Društvo -

BEOGRAD - Pacijentima u Srbiji uskoro će biti dostupni inovativni lekovi za karcinom dojke, hroničnu limfocitnu leukemiju i hepatitis C, kaže predstavnica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Jovana Milovanović.

Ona je na panelu na Kopaonik biznis forumu naglasila da RFZO i Ministarstvo zdravlja imaju za cilj da se što više inovativnih lekova stavi na pozitivnu listu, a sve u skladu sa preporukama Republičke stručne komisije i finansijskim mogućnostima.

foto: Dado Đilas/Ilustracija

Podseća da je 2016. godine na pozitivnu listu stavljeno 23 inovativna leka, da je godinu dana kasnije uveden još jedan savremeni lek, a da će ove godine inovativnu terapiju dobiti pacijenti oboleli od karcinoma dojke, hronične limfocitne leukemije i hepatitisa C.

"U okruženju jesu veća izdvajanja za inovativne lekove, ali RFZO plaća lekove u roku od 60 dana", naglasila je ona.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović ukazao je da zdravstvo i ekonomija idu zajedno i u zemljama gde je jaka ekonomija i zdravstvo je jako.

"Imali smo dosta investicija u zdravstvu, izgrađeni su novi objekti, nabavljena opreme, u poslednjih nekoliko godina odobreno je 6.000 spercijalizacija, a od 2014. godine zaposleno je oko 8.000 zdravstvenih radnika", pojasnio je Mahmutović.

foto: Zorana Jevtić

On je dodao da će nakon završetka izgradnje KC Niš, krenuti rekonstrukcija kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Za zdravstvo se u Srbiji izdvaja oko 240 evra po glavi stanovnika, a za taj novac, kako je rekao, osiguranici dobijaju od skrininga preventivnih pregleda do gama noža.

Upitan kada se može očekivati da građani sa overenom zdravstvrenom knjižicom idu na pregled kod privatnika ona je rekla da saradnja sa privatnim sektorom već postoji i odnosi se na operacije katarakte, vantelesnu oplodnju, hiperbaričnu komoru, hemodijalizu.

"Ministarstvo zdravlja kroz zakonsku regulativu priprema osnov za zajedničku saradnju. Međutim, cilj nam je da se očuva državno zdravstvo. Radimo na ditalizaciji zdravstvenog sistema, a uveden je i pilot projekat novog načina finansiranja po dijagnostički srodnim grupama", naglasio je Mahmutović.

Podseća da je E- recept uveden u svim domovima zdravlja u Beogradu, da će do kraja marta biti uveden u Vojvodini, a do kraja godine u celoj Srbiji.

Generalna direktorka BelMedika Jasmina Knežević ukazala je da bi privatni sektor mogao da se uključi što se tiče dijagnostike skener i magnetna rezonanca, gde u državnom sektoru postoje liste čekanja.

foto: Nebojša Mandić

"Zašto ne iskoristiti potencijal koji ima privatni sektor", rekla je Knežević i dodala da ta saradnja može da se ostvari i u domenu skrining programa koje Ministarstvo zdravlja sprovodi.

Predstavnik grupacije Verledrogerija Srbije u PKS Momir Nikolić ukazao je da bolnice duguju dobavljačima oko 25 milijardi dinara, da je dug za lekove oko 20 milijardi, dok je dug za energente oko pet milijardi.

"Taj dug uglavnom snose veledrogerije", pojasnio je on.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track