Najnovije vesti

FAJNS, SIGAL, GUJON! I ONI SU NAŠI: Poslednji u nizu stranaca sa srpskim pasošem je i direktor Saša Chioringa, a evo ko sve još ima državljanstvo Srbije!
Foto: Kurir

Crveni pasoš sve više na ceni

FAJNS, SIGAL, GUJON! I ONI SU NAŠI: Poslednji u nizu stranaca sa srpskim pasošem je i direktor Saša Chioringa, a evo ko sve još ima državljanstvo Srbije!

Društvo

BEOGRAD - Generalni direktor Istraživačkog centra nemačke kompanije Kontinental za Srbiju, Saša Chioringa, koji je danas postao državljanin Srbije, poslednji je u nizu stranaca koji su poslednjih godina dobili srpski pasoš.

Chioringu je u Novom Sadu pasoš uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz opasku da je Chioringa ''naše gore list'' i da je vreme da se vrati.

Pre manje od mesec dana u spisak srpskih državljana upisao se i košarkaš Crvene zvezde Dilan Enis, a rešenje o prijemu 26-godišnjeg Kanađanina poreklom sa Jamajke potpisala je premijerka Ana Brnabić.

Britanski glumac Rejf Fajns dobio je srpski pasoš u septembru 2017. godine ''u znak zahvalnosti zbog snimanja filmova u Srbiji''.

Godinu dana ranije državljanin Srbije postao je američki glumac i muzičar Stiven Sigal, koji je tada rekao da će ''učiniti sve kako bi na što bolji način promovisao Srbiju koju smatra novom domovinom''.

Među strancima sa srpskim pasošem su i baletski igrač Sergej Polunjin, fudbaler Gabrijel Kleverson Kordova Kleo, bivši košarkaš Crvene zvezde Demarkus Nelson i Čarls Dženkins, ruski džudosta Aleksej Nefedov i brazilski fudbaler Evandro Goebel koji je igrao u Crvenoj zvezdi.

Francuski humanitarac Arno Gujon je nakon više od decenije života i rada u Srbiji dobio državljanstvo Srbije.

Manekenki i bivšoj supruzi košarkaša Marka Jarića, Adriani Limi 2009. godine srpski pasoš uručio je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Međutim, posle razvoda poznatog para obelodanjeno je da zbog proceduralnih prepreka postupak nije priveden kraju, te da Lima nikada nije dobila srpsko državljanstvo.

Inače, procenjuje se da je u poslednjih pet godina blizu 2.200 stranaca tražilo državljanstvo Srbije, a podaci MUP-a govore da, osim građana iz bivših republika SFRJ, srpski pasoš najviše traže stranci iz Azije i zapadne Evrope.g

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Kurir)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ŠTA JE SVE RATKO MLADIĆ PISAO PUTINU?!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...