DAČIĆ I ŠEF GRUZIJSKE DIPLOMATIJE POTPISALI SPORAZUM: Bez viza u Gruziju
Foto: Tanjug/Printscreen

unapređivanje odnosa

DAČIĆ I ŠEF GRUZIJSKE DIPLOMATIJE POTPISALI SPORAZUM: Bez viza u Gruziju

Društvo -

BEOGRAD - Ministri spoljnih poslova Srbije i Gruzije Ivica Dačić i Miheil Džanelidze potpisali su danas sporazum o ukidanju viza za građane između dve države.

Prema Dačićevim rečima, dogovoreno je da vlada Srbije već sutra na sednici donese jednostranu odluku o ukidanju viza za građane Gruzije, pošto je, kako je rekao, vlada Gruzije već takvu odluku donela.

"Građanima Srbije trenutno nisu potrebne vize za putovanje u Gruziju. Mi smo danas potpisali sporazum o ukidanju viza, ali dok dođe na ratifikaciju u parlament, da se ne bi čekalo, mislim da će odmah nakon objavljivanja te odluke vlade, stupiti na snagu vizna liberalizacija između Gruzije i Srbije", rekao je Dačić.

Takođe, šef srpske diplomatije kaže da je dogovoreno, pošto nema ambasada u glavnim gradovima, da se odredi po jedan diplomata koji bi intenzivno radili na unapređenju odnosa.

"U tom smislu, Srbija je veoma zainteresovana za unapređenje bilateralnih odnosa sa Gruzijom, mi u odnosima nemamo otvorenih pitanja, zahvaljujemo joj se na principijelnom stavu, i drago mi je da je moj kolega danas i u razgovoru sa redsednikom Vučićem izneo veoma čvrst stav, koji je definisao kao nepromenljiv, o našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu", rekao je Dačić.

Dodaje da i Srbija ima čvrstu poziciju, da takođe nedvosmisleno podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije, a zahvalio je toj zemlji na takvom principijelnom stavu, ali i na konkretnim koracima koji iz njega proizilaze - glasanju u međunarodnim organizacijama, jer su, kako je podsetio, glasali protiv članstva Kosova u Unesku.

Dačić kaže da naši bratski odnosi nisu dovoljno razvijeni u svim oblastima i da bi zato trebalo više da se radi - da imamo nešto više od šest miliona evra trgovinske razmene, koja je bila najviša 2014. godine, kada je iznosila 16 miliona evra, ali da su sve to male cifre.

"Mislim da je ova poseta bila veoma korisna, produktivna i da će već u narednih nekoliko meseci biti novih kontakata, sastanaka, konferencija na kojima će naši predstavnici učestvovati, moguće čak i premijerka. Tema tog skupa biće transparentnost vlada i partnerstvo sa građanima i to bi bio dalji korak saradnje, a očekujemo i posete predsednika, premijera Srbiji, a i moja uzvratna poseta u ovoj godini sigurno", rekao je Dačić.

Šef gruzijske diplomatije Miheil Džanelidze istakao je da mu je ova poseta ponovo pokazala da je "kod braće i sestara" i da su naši odnosi zasnovani na prijateljstvu, na zajedničkim vrednostima i aspiracijama.

"Potpuno podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i zahvalni smo na principijelnom stavu Srbije prema suverenitetu i teritorijalnom integritetu Gruzije. To je od ključnog značaja da nastavimo našu saradnju zasnovanu na principima važnim za naše zemlje i međuarodne stavove", rekao je Džanelidze.

Kako je dodao, Gruzija je spreman da podeli svoja iskustva sa Srbijom, kao i da veruje u evropsku budućnost i članstvo u EU za obe zemlje.

"To je volja naših naroda, to je važno za nas i nastavićemo saradnju po tim pitanjima", rekao je Džanelidze.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen, Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ŠTA JE SVE RATKO MLADIĆ PISAO PUTINU?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track