MORBILE U NIŠU: Obolela žena se porodila, beba životno ugrožena
Foto: Shutterstock, M.M.

MORBILE U NIŠU: Obolela žena se porodila, beba životno ugrožena

Društvo -

NIŠ - Nakon prevremenog porođaja, koji je vrlo moguće uzrokovan morbilima, majka L.M. je u stabilnom stanju, ali se stanje novorođenog dečaka, teškog svega 1.530 grama, pogoršalo i sada se nalazi u stanju životne ugroženosti, rečeno je na Odeljenju intenzivne nege Dečje interne klinike.

"Opšte stanje bebe je lošije nego posle porođaja. Još nema ospe po telu, primila je imunoglobuline kao deo terapije. Beba je priključena na respirator, jer nedovoljno dobro diše. Javio se i poremećaj srčanog ritma zbog čega je dobila terapiju. Sumnja se i na krvarenje u moždanim komorama, koje je karakteristično za prevremeno rođenje bebe, ali će se to znati tek posle dijagnostike i pregleda neonatologa", rekao je načelnik intenzicne nege na Dečjoj internoj klinici, dr Dejan Milojević.

Pacijentkinja je, navodno, dan ranije primnjena na nišku Infektivnu kliniku i bila je pod nadzorom ginekologa, ali dijagnostika nije ukazivala da će porođaj nastupiti tako brzo.

"Morbili mogu da dovedu do prevremenog porođaja. Desetak minuta posle ponoći, pacijentkinja je zauzela položaj za porođaj i rekla da će se poroditi. Sve se dogodilo za desetak minuta, jer je njoj to peto dete", priča dežurni infektolog Klinike za infektivne bolesti u Nišu, dr Steva Stanišić.

On dodaje da je beba odmah zaplakala, ali kada su stigli ginekolozi, smestili su je u mobilni inkubator.

Majka je već imala ospe kada je stigla, bila je bolesna pet, šest dana, a nije mogla da bude prebačena na Ginekološko-akušersku kliniku da se male boginje ne bi širile, objasnio je dr Stanišić.

(Kurir.rs/Tanjug Foto: Shutterstock/M.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track