KAKO SE POSTAJE SRBIN ZA 65 EVRA: Oglas iz srbologije koji se širi internetom!
Foto: Shutterstock

ponuda za strance

KAKO SE POSTAJE SRBIN ZA 65 EVRA: Oglas iz srbologije koji se širi internetom!

Društvo -

Ne postoji ništa u čemu uživam više nego u tome da sa novim prijateljima delim priče o hrani. Pridužite mi se u šetnji kroz ukuse srpske i istočnoevropske kuhinje. Biće mi zadovoljstvo da vas ugostim u svom udobnom stanu u srcu Beograda - navodi se u oglasu koji je Beograđanka

Zorana okačila na sajt Eatwith, platformu koja turistima širom sveta pruža način da dožive potpuno nove kulinarske doživljaje.

Mogućnost da u svom domu skuvaju nešto ukusno za strance (i to im pritom dobro naplate) može postati još jedan način da se zaradi na turistima koji posećuju Srbiju i naročito Beograd.

Ideja Eatwith-a je vrlo slična Airbnb-ju ili iznajmljivanju stan na dan, samo što se turistima ne nudi soba, već obrok. Kombinacija druženja i obeda brzo je zaživela i trenutno preko 25.000 "kuvara" u 130 zemalja otvara vrata svoje trpezarije gladnim gostima.

Ovakve večere naročito su popularne u gradovima koji su inače krcati posetiocima, te turisti koji žele da dobro jedu, mesto moraju da rezervišu danima ranije, da se pojave tačno u minut ili satima čekaju u redu na slobodno mesto.

Nasuprot tome, ovaj, kako ga često nazivaju, "Airbnb za hranu", deluje poput odlaska kod prijatelja na večeru. Domaćini se često nude da zakusku "obogate" zanimljivim pričama o toj hrani ili gradu u kome žive, a gostima se sviđa što ne jedu sami i što su u mogućnosti da probaju autentične domaće specijalitete.

Većina oglasa je poput Zoraninog. Ona poziva goste da dođu u njen stan na večeru, a meni koji im nudi odgovara lokalnim ukusima - proja sa sirom, kajmak, ajvar, čvarci, kulen i kiselo mleko kao predjelo, potom čorba od povrća ili pileća supa. Za glavno jelo mogu da biraju između sarmi, ćufteta ili gulaša, uz svežu salatu, a kao dezert domaćica će samo za njih spremiti pitu od jabuka ili višanja. Ovo zadovoljstvo naplaćuje 42 evra po osobi.

Uz to, domaćini ili domaćice mogu sami da odluče u kom vremenskom periodu primaju goste, za koji obrok i koliko maksimalno ljudi može da dođe u njihov stan. Na sajtu postoji i mogućnost ostavljanja komentara, te pre nego što zakucaju na vrata nepoznatih kuvara, turisti se mogu upoznati sa iskustvom prethodnih gostiju.

Još jedna opcija se nudi u Srbiji - a to je da se na dan ili veče postane gastronomski turistički vodič.

Pojedinci ili grupe radi su da za određenu sumu nekoliko sati posvete turistima i odvedu ih na mesta na kojima se zasigurno dobro jede i pije, a pritom se sa njima i prošetaju kroz grad. Maršute duge tri, četiri kilometara povezuju nekoliko barova, restorana ili kisoka brze hrane, koje lokalci provereno dobro znaju.

Želimo da vam pokažemo Beograd iz perspektive njegovih žitelja, da vam pokažemo gde pijemo, gde idemo na zalogaj posle celovečernjeg izlaska i pomognemo vam da iskusite pravi Beograd. Ako nemate mnogo vremena u našem gradu, ovo je tura za vas. Odvešćemo vas na tri sjajna mesta, da probate četiri popularna specijaliteta sa beogradskih ulica", stoji u ponudi Đorđa i Gorana, koji ovo iskustvo naplaćuju po 42 evra dnevno.

U svojoj ponudi neki su bili još originalniji, te osim 14 različitih ukusa, nude i da strance nauče kako da piju rakiju, naruče pesmu od svirača u kafani, pišu ćirilicom, plešu na srpskoj svadbi i kakav poklon da donesu na slavu - ovaj mini kurs "srbologije" košta 65 evra po osobi.

Kurir.rs/Blic/Dunja Tulimirović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ĐINĐIĆ BIO KOD LEGIJE NA SLAVI ŠEST MESECI PRE UBISTVA?! Komandant Žandarmerije ispričao nepoznate detalje koji su prethodili atentatu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track