icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

ŠARČEVIĆ: Svaki dinar uložen u razvoj dece se vraća desetostruko
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

novi projekat "Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje"

ŠARČEVIĆ: Svaki dinar uložen u razvoj dece se vraća desetostruko

Društvo

BEOGRAD - Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Svetska banka pokrenuli su danas sprovođenje projekta Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje, kojim će se unaprediti obuhvat, kvalitet i pravednost predškolskog obrazovanja u Srbiji.

 

Ministar prosvete Mladen Šarčević je, povodom pokretanja projekta koji će se finansirati iz zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj, rekao da je ovo najveći i najkompleksniji projekat podrške deci predškolskog uzrasta i njihovim porodicama, koji je posvećen unapređivanju dostupnosti, kvaliteta i pravednosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, posebno za decu iz osetljivih društvenih grupa.

Ministar je rekao da predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji ima dugu tradiciju, kvalitetnu praksu i veliki stručni potencijal, ali da je obuhvat dece u predškolskom obrazovanju u Srbiji i dalje značajno ispod proseka zemalja EU.

"On je u Srbiji 52,30 posto dece uzrasta od šest meseci do polaska u školu",  izjavio je Šarčević, pri čemu je obuhvat posebno nizak kada su pitanju deca iz osetljivih grupa.

 

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

 

Zarad šireg uključivanja dece u kvalitetno predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Ministarstvo deluje u dva pravca: na povećanju obuhvata dece i na unapređivanju kvaliteta predškolskog vaspitanja, naveo je ministar prosvete.


Ministar finansija Dušan Vujović je ukazao da svaki dinar uložen u razvoj dece, posebno u ciljnoj grupi od 3 do 5 i po godina, deset puta više vraća nazad nego bilo koje drugo ulaganje, i to ne u smislu novca, nego u smislu kvaliteta ljudskog faktora.

 

"Mi moramo da menjamo i sistem obrazovanja, i sistem odnosa i sistem vrednosti. Treba da se počne jako rano, zbog čega je ovo pravi projekat u tom smislu", poručio je Vujović.

 

Izrazio je očekivanje da će projekat privući sredstva i domaćih i stranih donatora, i da će doprineti razvoju kvalitetnih i motivisanih vaspitača. Stiven Ndegva, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji, kaže da ulaganjem u svoju decu radi pružanja podrške njihovom uspehu, Srbija ulaže u svoju budućnost.

 

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

 

"Ova investicija će dugoročno unaprediti konkurentnost srpske privrede i pomoći će u stvaranju rasta i otvaranju novih radnih mesta", poručio je on.

 

Projekat inkluzivnog predškolskog obrazovanja i vaspitanja, u vrednosti od 47 miliona evra, podržaće povećanje kapaciteta predškolskih ustanova kroz izgradnju, prenamenu ili adaptaciju javnih zgrada, i na taj način će otvoriti 17.000 dodatnih mesta u predškolskim ustanovama.

 

Projekat će naročito obuhvatati mere koje će povećati obuhvat dece iz najosetljivijih grupa kroz ciljanu šemu grantova za najmanje 30 opština učesnica.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug, Dimitrije Goll)

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR TV VESTI: KO JE UHAPŠEN U AKCIJI RAZBIJANJA ELITNE PROSTITUCIJE: Studentkinje, makroi i još...?!

 

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...