Najnovije vesti

MINISTARKA KUBUROVIĆ NAJAVILA E-SUDOVE ZA MESEC DANA: Stranke praktično više neće morati da dolaze u sudove
Foto: Nebojša Mandić

modernizacija

MINISTARKA KUBUROVIĆ NAJAVILA E-SUDOVE ZA MESEC DANA: Stranke praktično više neće morati da dolaze u sudove

Društvo

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da će za mesec dana početi da rade E-sudovi koji će mogućiti potpunu elektronosku razmenu podataka, kao i da stranke praktično više neće morati da dolaze u sudove.

"Uvođenje E-suda omogući će kompletnu razmenu podataka, kako prilikom dostavljanja podnesaka tako i prilikom pozivanja stranaka", rekla je Kuburović koja je učestovala u radu skupa na kome je predstavljen godišnji izveštaj o radu sudova u 2017.

Kuburović je izrazila uvrerenje da će se praksa E-suda iz upravnih sudova proširiti i na privredne, ;jer su, kako je dodala, privredni subjekti, koji raspolažu i elektronskim potpisima u tom sistemu daleko odmakli.

Ministarka je pozvala sudije i sudove da po ugledu na novosadski Osnovni sud, Drugi i Treći sud u Beogradu u većoj meri koriste elektronske mogućnosti koji sudske procese čine efikasnijim, ali i omogućavaju razmenu podataka.

Sudije od prošle godine "na jedan klik" mogu da pristupe raznim evidencijama, da dobiju adresu, podatke Agencije za privredne registre, Centra za socijalno osiguranje i tako ubrzavjuu sudski i izvršni postupak, rekla je ona.

Prema njenim rečima, ministarstvo pravde će raditi i na unapređđenju statistike izveštavanja o radu svakog pojedinačnog sudije.

"Tako ćemo na jedan klik imati podatke o radu sudije, a samim tim i sudovi će se rasteretiti obaveze da šalju izveštaje i tabele", rekla je ministarka i dodala da neki sudovi uopšte ne koriste elektronske evidencije.

Kuburović je ocenila da je proces medijacije - alternativnog rešavanja sporova u Srbiji unapređen i pozvala sudove da pokušaju da naprave sporazume s komunalanim preduzećima i tako doprinesu lakšem rešavanju sporova.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Nebojša Mandić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...