"Srbijašume" upozorile na zabranu paljenja vatre

"Srbijašume" upozorile na zabranu paljenja vatre

Društvo -
Zbog žetve koja je u toku evidentirani su brojni požari na otvorenom prostoru, prvenstveno oni nastali paljenjem suve trave i rastinja na poljoprivrednim površinama, navodi se u saopštenju JP "Srbijašume"

BEOGRAD - Javno preduzeće "Srbijašume" upozorilo je građane na zabranu paljenja vatre na svim javnim i zelenim površinama ili izazivanja bilo kog otvorenog plamena u blizini šuma i poljoprivrednih površina, kao i u samoj šumi, gde često dolazi do nekontrolisanog širenja vatre koja prelazi u požar sa nesagledivim posledicama.

Kako je navedeno u saopštenju, zbog žetve koja je u toku evidentirani su brojni požari na otvorenom prostoru, prvenstveno oni nastali paljenjem suve trave i rastinja na poljoprivrednim površinama.

Ukazujući da je uzrok izbijanja požara prema statističkim pokazateljima u više od 95 odsto slučajeva ljudski faktor, iz Srbijašuma navode da nesavesno i nepravilno postupanja manjeg broja građana prilikom uređenja poljoprivrednog zemljišta i paljenja prikupljenog otpada, izaziva šumske i druge požare sa nesagledivim posledicama.

Požar se veoma brzo širi, uništava materijalna dobra, zemlju, šume, ali i ljudske živote, a gašenje požara je veoma sporo i zahtevno, posebno na nepristupačnim mestima.

Iz "Srbijašume" upozoravaju građane da budu vrlo obazrivi prilikom rukovanja vatrom ili lako zapaljivim predmetima i stvarima koji bi mogli da izazovu požare s teškim posledicama.

Kako je navedeno, u cilju pravovremene zaštite od požara građani prilikom čišćenja parcela, prikupljeni otpad ne treba da spaljiuju, ne bi trebalo da ostavljaju upaljenu vatru ili žar nekontrolisano na njivi, a prilikom boravka u šumi, vatru mogu paliti isključivo na za to predviđenim mestima.

Iz "Srbijašume" upozoravaju građane da pre odlaska sa njive ili iz šume, poliju vatru ili žar vodom ili zatrpaju zemljom.

Ukoliko požar izbije, može se gasiti samo ako je to bezbedno, dok veće požare ne treba gasiti samoinicijativno iz bezbednosnih razloga, već o tome treba obavestiti nadležne organe - najbližu šumsku upravu ili MUP Sektor za vanredne situacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track