DO SADA ZARAŽENO 343 PACIJENATA: U Pčinjskom okrugu raste broj obolelih od malih boginja
Foto: Shutterstock

manji broj hospitalizovan

DO SADA ZARAŽENO 343 PACIJENATA: U Pčinjskom okrugu raste broj obolelih od malih boginja

Društvo -

BEOGRAD - Broj obolelih od morbila u pet opština Pčinjskog okruga u kojima je proglašena epidemija, od početka marta povećan je za 152, tako da ih je tamo registrovano ukupno 343, izjavio je danas epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju Slađan Stanković.

Stanković je izjavio da se i dalje svakodnevno registruju novi slučajevi zaraženih malim boginjama, ali da taj broj stagnira.

"U poslednje dve nedelje među novim slučajevima dominiraju deca do pet godina koja nisu vakcinisana. Manji broj obolelih je hospitalizovan u zdravstvenim ustanovama, dok je veći broj obolelih na kućnom lečenju", kazao je Stanković.

Po njegovim rečima najveći broj obolelih od malih boginja i dalje je u opštini Surdulica - 159, sledi opština Bujanovac sa 87.

Na teritoriji Vranja je 40 zaraženih morbilama, u opštini Preševo 29 i u opštini Vladičin Han 28. U svim tim opštinama je proglašena epidemija.

"Iz Bosilegrada imamo jedan sumnjiv slučaj kod deteta od 11 meseci, ako dođe do potvrde da su u pitanju male boginje to će biti prvi takav slučaj u opštini. U Pčinjskom okrugu do sada nije bilo malih boginja jedino u opštini Trgovište", rekao je Stanković.

Po najnovijim podacima beogradskog Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", od pоčеtkа оktоbrа 2017. gоdinе, zаključnо s 19. martom, nа tеritоriјi Srbiје, uključuјući i tеritоriјu nаdlеžnоsti Zаvоdа zа јаvnо zdrаvljе kоsоvskа Mitrоvicа, rеgistrоvаnо је ukupnо 3.812 slučајеvа mаlih bоginjа, оd kојih su u Institutu "Tоrlаk" lаbоrаtоriјski pоtvrđеnа 1.972.

Vеćinа оbоlеlih (95 odsto) је nеvаkcinisаnа, nеpоtpunо vаkcinisаnа ili nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа, a umrlo je 11 obolelih.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Shutterstock, ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Male boginje u Srbiji! Proverite da li imate 6 simptoma ove zarazne bolesti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track