(FOTO) NOVI IZGLED SRPSKIH VOJNIKA: Pogledajte kako će izgledati nove uniforme Vojske Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

promene u vojsci

(FOTO) NOVI IZGLED SRPSKIH VOJNIKA: Pogledajte kako će izgledati nove uniforme Vojske Srbije

Društvo -

Na kolegijumu ministra odbrane, održanom danas u Maloj ratnoj sali Starog Generalštaba, razmatran je i prikazan predlog novog vizuelnog identiteta profesionalnih pripadnika Vojske Srbije.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Zadatak o izmeni načina obeležavanja uniformi i predloge za uvođenje novih odevnih predmeta u komplet terenske i službene uniforme, predsednik Srbije Aleksandar Vučić definisao je na sastanku održanom 1. decembra 2017. godine u Generalštabu Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Nova rešenja za profesionalne pripadnike Vojske Srbije biće realizovana u tri faze, paralelno sa pokretanjem procedure za izmenu Pravila o vojnim uniformama i oznakama činova u Vojsci Srbije i Pravila o grbu Vojske Srbije, vojnim zastavama, vojnim oznakama i ostalim simbolima i obeležjima Vojske Srbije.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

U prvoj fazi, profesionalni vojnici bi na sadašnjoj uniformi M-10 nosili vrpce odlikovanja i vrpce znački primeran vojnik, najbolji strelac i ostale, kao i značke roda-službe na oznaci čina, dok bi starešine nosile vrpce odlikovanja – vojnih spomen-medalja i vojnih spomenica na košulji kratkih rukava službene uniforme.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Tokom naredne faze, profesionalni vojnici nosili bi oznake i činove u punom koloru, odnosno oznake pripadnosti Vojsci Srbije, oznake čina sa crvenim širitima i značkom roda-službe, amblema jedinice, lente sa natpisom "za slobodu i čast otadžbine" i zastave Srbije, umesto u dosadašnjim redukovanim-maskirnim bojama.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Ta faza obuhvatila bi i nabavku vojničkih plitkih cipela uz dosadašnje čizme, dodaje se u saopštenju.

Starešine bi nosile zastave Srbije i lente sa natpisom "za slobodu i čast otadžbine" u koloru, na desnom rukavu službene uniforme, čime bi vizuelni identitet pripadnika Vojske Srbije bio svakako poboljšan.

U trećoj i poslednjoj fazi, profesionalni vojnici dobili bi novitet u modelu "polo" majice, kratke jakne i moderni vojnički ranac, dok bi starešine dobile jakne uz komplet službene torbe i uniforme.

Bez obzira da li bi druga i treća faza, za koje su potrebna određena novčana sredstva, bile realizovane, razmatra se i o nacrtu javnog konkursa radi prikupljanja idejnih rešenja i izbora izgleda službene i svečane uniforme u Vojsci Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

(Kurir.rs/Fonet)

Foto Ministarstvo odbrane Srbije

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SRPSKI DRŽAVNI VRH U SMRTNOJ OPASNOSTI! Vučićev avion može da se sruši!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja