Najnovije vesti

ZAUSTAVITI NEGATIVAN PRIRODNI PRIRAŠTAJ: Iz budžeta Vojvodine 655 miliona za podsticanje nataliteta
Foto: Profimedia

nove mere populacione politike

ZAUSTAVITI NEGATIVAN PRIRODNI PRIRAŠTAJ: Iz budžeta Vojvodine 655 miliona za podsticanje nataliteta

Društvo

NOVI SAD - Pokrajinska vlada će, ukoliko bude potrebno formirati i novo, zasebno telo, kako bi se realizovala nova populaciona politika u Srbiji i zaustavio negativan prirodni priraštaj u Vojvodini koja je svake godine "manja" za oko 10.000 stanovnika, a za to je vlada planirala da izdvoji ove godine iz budžeta 655 miliona dinara.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kaže da Pokrajinska vlada trenutno izdvaja 12. 000 dinara mesečno porodicama kojima se rodi treće dete u periodu od dve godine , a u poslednjih godinu i po dana takvu podršku dobilo je 4. 200 porodica u ukupnom iznosu od preko 900 miliona dinara.

foto: Profimedia

Vlada Republike Srbije je nedavno usvojila nove mere populacione politike, koje će na snagu stupiti 1. jula, a koje će obuhvatiti i AP Vojvodinu i po kojima za prvo dete sledi jednokratna pomoć porodici od 100.000 dinara, za drugo po 10.000 dinara mesečno do navršene druge godine, za treće 12.000 dinara mesečno do navršene desete godine, a za četvrto dete, ukupno 18.000 evra tokom 10 godina.

Mirović kaže da sve lokalne samouprave u Vojvodini mogu, ukoliko obezbede dovoljno sredstava, da utvrde i veći obim prava od onih koja su utvrđena novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom, kao i povoljnije uslove za njihovo ostvarivanje.

Vlada AP Vojvodine, za razliku od teritoriji čitave Srbije gde Republički fond za zdravstvo obezbeđuje sredstva za vantelesnu oplodnju za prvo dete , to čini i za drugo, treće i svako naredno dete u iznosu od po 200. 000 dinara. Tu mogućnost iskoristilo je 160 parova, a za to je iz pokrajinske kase izdvojeno 32 miliona dinara.

foto: Beta/Milan Obradović

Te mere se sprovode isključivo na teritoriji AP Vojvodine, a prema rečima pokrajinskog premijera, one će se i nadalje primenjivati na sve korisnike koji imaju prebivalište na teritoriji severne pokrajine.

"U cilju poboljšanja demografske slike, biće nastavljeno i sprovođenje svih drugih mera iz Programa demografskog razvoja AP Vojvodine, kao i sprovođenja mera iz Strategije podsticanja rađanja Vlade Republike Srbije, a aktiviraće se i lokalne samouprave na teritoriji AP Vojvodine koje će doneti svoje mere za podsticanje rađanja", naveo je Mirović za Tanjug.

Kada je reč o izdavajanjima lokalnih samoupava u Vojvodini za mere populacione politike, prvi čovek Pokrajinske vlade je naveo da najviše sredstava izdvajaju Zrenjanin, Bač, Apatin, Mali Iđoš, Plandište, Pančevo, Ssid, Kanjiža, Vrbas i Pećinci, dok za tu namenu najmanje sredstava obezbeđuju Subotica, Bačka Topola, Sombor, Alibunar, Kovin, Nova Crnja, Beočin, Ruma, Senta i Stara Pazova.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia, ilustracija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...