Najnovije vesti

VELIKE PROMENE U OBRAZOVANJU: Srednja škola obavezna u Srbiji već 2019. godine
Foto: Shutterstock

OTKRIVAMO

VELIKE PROMENE U OBRAZOVANJU: Srednja škola obavezna u Srbiji već 2019. godine

Društvo

Radimo na tome da se ta odredba nađe u Ustavu i da što pre počne da se primenjuje, ističe ministar Mladen Šarčević za Kurir

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Kurir da ministarstvo na čijem je čelu radi na tome da i srednjoškolsko obrazovanje u Srbiji postane obavezno!


Ukoliko se sve realizuje po planu, ova novina bi mogla da počne da se primenjuje već iduće godine.


- To mora da piše i u Ustavu, u kojem sada stoji da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno, a srednje samo besplatno. Tražićemo pravno tumačenje eksperata za ustavno pravo.

 

To je prvi nivo. Drugi nivo je taj da mi već na tome radimo sa Unicefom. Imamo ceo projekat koji mora da istraži određene zone, pre svega zone gde imamo osipanje dece iz sistema, gde imamo udaljenost od sistema. Potrebna je izgradnja učeničkih domova, rešavanje pitanja prevoza. Intenzivno radimo na tom projektu - objašnjava ministar Šarčević.

 

foto: Nebojša Mandić


Naglašava da ako se obezbedi pravni osnov za donošenje te odluke, ukoliko se nađe način da se iskoriste postojeći resursi, ako se neke prazne školske zgrade pretvore u domove i ako se sve to reši tokom ove godine, postoji mogućnost da srednje obrazovanje postane obavezno u Srbiji već od 2019.

- Radimo na tome da ono i Ustavom bude obavezno. Onog časa kad se krene u promenu Ustava, mi ćemo delegirati to pitanje, ali ne znamo kad će to biti. Postoji politička volja i spremnost. O tome sam razgovarao s predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Obavezno srednje obrazovanje je standard kvaliteta većine evropskih zemalja, ono mora da donese određen nivo ukupnog obrazovanja - zaključio je Šarčević.

 

 

Rasprava o zakonu
JEFTINIJI UDŽBENICI


Skupština Srbije nastavila je juče raspravu o Predlogu zakona o udžbenicima, prosvetnoj inspekciji, nacionalnom okviru kvalifikacija... Ministar Šarčević izjavio je da će novi zakon o udžbenicima omogući jeftinije udžbenike tako što će škole moći da ih nabavljaju preko školskih zadruga i izbeći posrednike. On je podsetio da je Skupština usvojila Zakon o platnim razredima te ponovio da će se na osnovu njega vrednovati rezultati prosvetnih radnika.

 

 

Kurir / M. B.

 

Foto: Shutterstock, Nebojša Mandić

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...