STRANCI ĆE MOĆI DA PRAVE ORUŽJE U SRBIJI: I to od maja kada bude usvojen novi zakon
Foto: MUP Srbije

novine u industriji oružja

STRANCI ĆE MOĆI DA PRAVE ORUŽJE U SRBIJI: I to od maja kada bude usvojen novi zakon

Društvo -

Stranim investitorima biće omogućeno da budu vlasnici fabrika za proizvodnju naoružanja i vojne opremu u Srbiji, predviđeno je novim Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, a čije se usvajanje očekuje u maju.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, kaže za Tanjug da novi zakon jasno definise i mogućnost da inostrani ulagač bude deo Odbrambene industrije Srbije (OIS) kao i na koji način strani kapital može da uđe u državna vojna preduzeća.

"Zakon definiše mogućnost da stani ulagač osnuje kompaniju koja proizvodi naoružanje i vojnu opremu. Strani ulagač mora da ima jasnu strategiju investiranja, prethodne reference, kao i da se njegovi planovi uklapaju u odbrambenu strategiju države", kaže Miloradović.

Podseća da je i do sada postojala mogućnost učešća stranog kapitala u vlasništvu državnih preduzeća, ali da zakon nije bio potpuno precizan.

Novi zakon omogućava i da strana kompanija može biti manjinski partner državnim namenskim kompanijama sa 49 procenata u vlasništvu.

Strane investicije u namenskoj industriji su inače već prisutne, poput preduzeća "Lorens Valter Srbija" koja je u potpunosti u stranom vlasništvu, zatim "Patrimons Automotiva" koja je uložila novac u kruševački 14. oktobar.

U Srbiji je pored osam preduzeća iz grupacije OIS, registrovano još 55 proizvođača naoružanja i vojne opreme od koji su 42 u privatnom vlasništvu.

"Država ima strategiju po kojoj raste broj tih preduzeća i koja definiše kako da se ojačaju kompanije bez obzira na vlasništvo i oblik kapitala", objašnjava Miloradović.

Od ukupno 213 preduzeća koja se bavi izvozom naoružanja i opreme, njih 63 su i proizvođači, a zapošljavaju 20 hiljada radnika. Miloradović kaže da ono što govori "u prilog žilavosti namenske industrije", je to što je ona iz sopstvenih prihoda uspela u proteklih pet godina da investira 114 miliona evra za obnavljanje tehnologija. Vrednost ugovorenih poslova osam preduzeća namenske industrije iznosila je prošle godine 696 miliona dolara, a visina izvoznih dozvola u 2017. godini dostigla je 888 miliona.

Godinama država nije ulagala u domaću odbrambenu industriju koja je opstajala zahvaljajujući sopstvenoj proizvodnji, a Miloradović kaže da je su ova preduzeća u zadnjih pet godina sama investirala u razvoj svoje proizvodnje 114 miliona evra, od čega 31 milion prošle godine.

"To znači da ova preduzeća imaju obezbeđene poslove u naredne dve godine", kaže Miloradović.

Predviđena su i nova ulaganja pa je zato Vlada odlučila da godišnje investira 60 miliona evra u odbrambenu industriju i ustanove Ministarstva i Vojske, kaže Miloradović. Miloradović navodi da će preduzećima namenske (OIS) do kraja godine priključiti još tri.

"Predviđa s tehnološko grupisanje preduzeća, ali za sada još nije odlučeno da li će biti konzorcijum ili neki drugi oblik spajanja", objašnjava Miloradović i precizira da je reč je o grupama industrije municije, industrije elektronskih i avio komponenti kao i industrije terenskih vozila i naoružanja.

Inače, u osam preduzeća namenske industrije radi oko 11.600 ljudi, a Miloradović očekuje da da će broj zaposlenih do kraja godine u ovim preduzećima preći cifru od 12 hiljada. Dodaje da se samo na ima poreza i doprinosa zaposlenih u namenskoj industriji poslednjih pet godina, u budžet Srbije slilo oko 40 milijardi dinara.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto ilustracija: MUP Srbije

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Evo kada će Beograd dobiti gradonačelnika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja