KO JE NA PROFILU DROGA SRBIJA POSTAVLJAO FOTOGRAFIJE DECE S NARKOTICIMA: Za promociju opijata maloletnicima preti pet godina zatvora!
Foto: Instagram

Saslušani

KO JE NA PROFILU DROGA SRBIJA POSTAVLJAO FOTOGRAFIJE DECE S NARKOTICIMA: Za promociju opijata maloletnicima preti pet godina zatvora!

Društvo -

Dvojica sedamnaestogodišnjaka priznala su krivicu policiji i protiv njih će biti podneta krivična prijava za krivično delo omogućavanja uživanja opojnih droga

Za uređivanje Instagram naloga Droga Srbija, na kome su postavljane fotografije dece s opojnim drogama i promovisana upotreba narkotika, osumnjičena su dvojica maloletnika iz Beograda, koje je policija saslušala.

Maloletnici su, kako Kurir saznaje, u policiju došli u pratnji roditelja i pošto su tokom saslušanja priznali krivicu, pušteni su na slobodu. Protiv njih će, po nalogu Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, biti podnete krivične prijave u redovnom postupku za krivično delo omogućavanja uživanja opojnih droga, saopštio je MUP.

Navodili druge na drogu

- Postoje osnovi sumnje da su njih dvojica navedeno krivično delo izvršili na taj način što su u dužem vremenskom periodu sa Instagram profila „drogasrbija“ postavljanjem fotografija i komentara na kojima se nalaze nedozvoljene supstance navodili druge na uživanje opojnih droga. Sumnja se da su sedamnaestogodišnjaci napravili, održavali i uređivali pomenuti Instagram profil - piše u saopštenju MUP.

foto: Instagram

Kako saznajemo, policija je do identiteta osumnjičenih došla na osnovu podataka koje im je dostavio Fejsbuk, u čijem je vlasništvu Instagram.

Inače, za krivično delo omogućavanja uživanja opojnih droga Krivičnim zakonikom (član 247) zaprećena je osnovna kazna zatvora od šest meseci do pet godina, odnosno od dve do 10 godina ako je delo učinjeno prema maloletniku ili više osoba. Međutim, budući da su u ovom slučaju za krivično delo osumnjičeni maloletnici, kazna prema njima može biti blaža - vaspitni nalog, vaspitna mera ili sudski ukor.

Sukob sa zakonom

Advokat Vladimir Vučinić kaže da će kazna dvojici maloletnika zavisiti i od toga da li su ranije bili u sukobu sa zakonom.

- Kakvu će kaznu dobiti ti maloletnici, zavisi od toga da li su prethodno odgovarali za neko krivično delo, da li im je bila izrečena neka vaspitna mera ili mera pojačanog nadzora koje se izriču za blaža krivična dela - kaže Vučinić i dodaje da će sudija sagledati sve činjenice i na osnovu njih odlučiti.

Podsetimo, na Instagram nalogu Droga Srbija osam dana objavljivane su fotografije dece s narkoticima, posle čega je nalog ugašen. Fotografije maloletnika s marihuanom, kokainom, LSD tabletama snimane su u školi, kao i ispred policijskih automobila.

Rasprostranjena pojava

REKLAMA NARKOTIKA I NA FEJSBUKU

Instagram profil Droga Srbija nije jedini slučaj promocije narkotika na društvenim mrežama. Kako je Kurir pisao krajem februara, na Fejsbuk stranici Beograd na vutri svakodnevno se promoviše korišćenje marihuane i time podstiče narkomanija među mladima, a ima više od 21.000 lajkova. Administratori stranice su se skandaloznim sloganima „Duvanje je zdravlje, sport je za štrebere“ i „Dosta reči, nek se vutrom leči“ rugali sloganima za podsticaj nataliteta.

Kurir / S. T.

Foto: Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track