VULIN: Do kraja godine završavamo ispitivanja više od 40 sistema naoružanja
Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

ministar odbrane

VULIN: Do kraja godine završavamo ispitivanja više od 40 sistema naoružanja

Društvo -

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da bi Tehničko opitni centar (TOC) do kraja godine trebalo da završi ispitivanja više od 40 sistema koji bi, ukoliko ispune kriterijume u pogledu kvaliteta, trebalo da udju u naoružanje Vojske Srbije.

Vulin je prilikom obilaska Centra za ispitivanje naoružanja i vojne opreme u Nikincima kazao da je ulaganje u institucije poput TOC-a ili Vojnotehničkog instituta (VTI) "od najveće važnosti za Srbiju".

"Bez uspešnog, dobro tehnološki i kadrovski opremljenog TOC-a, ne možemo imati uspešnu odbrambenu industriju i sigurnu Vojsku Srbije. Nema kompromisa kada je u pitanju kvalitet naoružanja koje ulazi u sastav vojske, i nema kompromisa kada je u pitanju bezbednost njenih pripadnika", kazao je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović kazao je da su danas prikazana integralna ispitivanja u kojima više komandno-informacionih izvidjačkih platformi, na simuliranom komandnom mestu, priprema taktičku simulaciju.

foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

"Imali smo prilike da vidimo i kako 'Miloš' može da uništava mete na velikim daljinama, a zatim da udje u objekat dejstva i dejstvuje po objektima u samom objektu i u složenim situacijama, kao što su talačke, kada treba razlikovati mete svojih od protivničkih snaga", kazao je Miloradović.

Direktor Tehničko opitnog centra Slobodan Ilić kazao je da se u TOC-u trenutno obavljaju ispitivanja snajperske i modularne puške 7,62 mm za potrebe "Zastave, višecevnog raketnog sistema "Morava", kao i da su na internim ispitivanjima u Vojnotehničkom institutu modernizovani višecevni bacač raketa "Oganj" i drugi sistemi.

foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

Na poligonu za ispitivanje terenskih karakteristika BOV točkaša danas je prikazano savladavanje vertikalnih uspona, bočnog nagiba i vodene prepreke, a na deplasmanu S ispitivanje rakete 128 mm poboljšanih karakteristika, optoelektronskih sistema, modernizovane rakete "maljutka" 2F, modularnih i snajperskih pušaka, kao i balističke zaštite na isečku oklopa vozila "Lazar 3".

Kurir.rs/Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) ZA NASILNIČKU VOŽNJU - PRAVO U ZATVOR! Evo kakve kazne očekuju vozače od sledeće nedelje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track