RTS: Pretplata garantuje uredničku nezavisnost

Upravni odbor

RTS: Pretplata garantuje uredničku nezavisnost

Društvo -
Upravni odbor RTS jednoglasno se pridružuje oceni SEEMO da "međunarodno iskustvo pokazuje da drugi izvori finansiranja, na primer iz državnog budžeta i parlamenta, ne mogu da garantuju uredničku nezavisnost"

BEOGRAD - Upravni odbor Radio-televizije Srbije (RTS) objavio je danas da se pridružuje oceni da finansiranje javnog servisa novcem iz državnog budžeta i parlamenta ne mogu da garantuju uredničku nezavisnost.

Kako je objavljeno na sajtu RTS povodom poziva pojedinih udruženja i pojedinaca da se ukine pretplata na Javni servis, Upravni odbor RTS jednoglasno se pridružuje oceni Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO) da "međunarodno iskustvo pokazuje da drugi izvori finansiranja, na primer iz državnog budžeta i parlamenta, ne mogu da garantuju uredničku nezavisnost".

Upravni odbor Radiodifuzne ustanove (RDU) RTS, kako se ističe, skreće pažnju da je pretplata predviđena Zakonom o radiodifuziji, koji je usvojila Narodna skupština Srbije.

"Upravni odbor otvoren je za sve konstruktivne predloge, pod uslovom da su u skladu sa evropskim standardima i da vode računa o očuvanju uredničke nezavisnosti Javnog servisa", navedeno je na sajtu RTS-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track