Najnovije vesti

PATRIJARH IRINEJ: Decu vakcinisati, roditelje informisati, SPC nije protiv transplantacije pod određenim uslovima
Foto: Marina Lopičić

uskršnji intervju

PATRIJARH IRINEJ: Decu vakcinisati, roditelje informisati, SPC nije protiv transplantacije pod određenim uslovima

Društvo

"Stav Crkve je da deca treba da budu vakcinisana, ali da istovremeno roditelji treba da budu dovolno dobro informisan o prirodi vakcine, rekao je patrijarh srpski Irinej i dodao da Crkva nema nista protiv transplantacije organe, ali pod određenim uslovima. Nadamo se da je današnja medicina dostigla to savršenstvo da ponudi nešto korisno za očuvanje života", rekao je poglavar SPC u vaskršnjem intervjuu za TV Hram.

On kaže ne može ni da zamisli da bi medicina mogla da izmisli nešto čime bi putem vakcine ubijala.

Nažalost, dodao je, ima i takvih slučajeva, ali to su činili neprijatelji drugoj strani.

foto: Profimedia

"Ali u jednom mirnom vremenu mislim da sve ono što medicina nudi treba prihvatiti, jer ona želi da pomogne onima koji imaju potrebe za pomoći ove vrste", kazao je i istakao da je "stav Crkve da deca treba da budu vakcinisana".

Prema njegovim rečima, Crkva ima stav i kada je u pitanju transplantacija organa.

"Imajući u vidu reči Hristove zapisane u Jevanđelju da nema veće ljubavi od one ako neko da život svoj za bliznjeg svog", rekao je prvi među jednakima, istakavši da presađivanje organa zdravih i davanje bolesnima je veliko delo anđeoske ljubavi i tu Crkva nema ništa protiv.

"Crklva podržva takvo mišljenje i takav stav, samo postavlja nekoliko uslova, a to je da davanje organa bude dragovoljno, dragovljno od onih koji daju i koji ga primaju. Isto tako da se vodi racuna da se ne dovodi u pitanje život darodavca, da bude bez opasnosti, a to je današnja medicina svakako u mogućnosti da uradi", naveo je patrijarh.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...