Četrnaestogodišnja Megan nadjačala skoliozu u Turskoj i ostvarila san da pleše
Foto: Promo

Četrnaestogodišnja Megan nadjačala skoliozu u Turskoj i ostvarila san da pleše

Društvo -

Suočeni sa skoliozom, svako treće dete od 100 može dostići zakrivljenje kičme od najviše 70 stepeni. Četrnaestogodišnjoj profesionalnoj plesačici Megan Fleming iz Severne Irske dijagnostifikovana je skolioza. Međutim, skolioza male Megan brzo je napredovala i dostigla 100 stepeni. Koristeći osteotomske i fuzionisane tehnike, njenu skoliozu lečio je Ahmet Alanaj, MD profesor za ortopediju i traumatologiju u Acıbadem bolnici u Istanbulu.

foto: Promo

Prof. dr Ahmet Alanaj je objasnio dosta rizičnu operaciju sledećim rečima: „Naš cilj je bio pokretna kičma koja bi omogućila Megan da pleše, fiksiranjem što je moguće manjeg dela kičme. Uz pomoć osteotomije i fuzije, uklonili smo delove kostiju i omekšali kičmu. Zatim smo fiksirali kičmu šrafovima i šipkama. Vrhunska tehnologija koju smo koristili u operaciji omogućila nam je da korigujemo kičmu tako da Megan može slobodno da pleše. Što je još važnije, Megan više neće ostajati bez daha jer je kapacitet pluća vraćen na raniji nivo zahvaljujući tome što je zakrivljenje u velikoj meri ispravljeno.“

Zakrivljenje bi dostiglo preko 100 stepeni, u slučaju da je operacija odložena. To bi dosta otežalo operaciju, povećalo rizik od paralize i istovremeno prouzrokovalo ukočenost kičmenih pršljenova, što bi onemogućilo Megan da se profesionalno bavi plesom. Takođe, zakrivljenje iznad 100 stepeni bi smanjilo kapacitet pluća na manje od kritičnih 30 procenata, i doktori ne bi mogli da operišu, a mlada devojka bi mogla da izgubi život zbog respiratorne insuficijencije. Pored toga, Megan je imala i problem sa razvojem zbog nedostatka hormona rasta. Iako je imala 14 godina, njene kosti su dostigle rast kao kod desetogodišnje dece. Već rizična operacija bila je još više otežana zbog ovog problema.

foto: Promo

Na sreću, zahvaljujući operaciji koju je obavio prof. dr Ahmet Alanaj, specijalista ortopedije i traumatologije u Acıbadem bolnici u Istanbulu, strahovi se nisu ostvarili i zakrivljenje kičme smanjeno je na stepen koji je u potpunosti eliminisao pritisak na pluća, a posle operacije nije bilo nikakvih estetskih problema – što znači da spolja ništa nije bilo primetno i Megan je mogla da nastavi da pleše bez problema.

http://www.acibadem.rs/

http://www.acibadem.rs/latin/

( Promo tekst - Foto: Promo )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track