NUNS: Italijanski novinar optužen za napad na migrante u Šidu pušten iz pritvora

nema dokaza

NUNS: Italijanski novinar optužen za napad na migrante u Šidu pušten iz pritvora

Društvo -

BEOGRAD - Italijanski fotoreporter Mauro Donato (41) pušten je danas iz pritvora u Sremskoj Mitrovici u kome se nalazio od 16. marta pod optužbom da je napao i opljačkao migrante u Šidu, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Kako je za NUNS potvrdio advokat italijanskog fotoreportera Gabrijel Laco, Donato je rešenjem suda u Sremskoj Mitrovici pušten iz pritvora nešto posle 15 časova i može slobodno da se vrati u svoju zemlju, odnosno slobodno da se kreće prema svojoj volji.

"Branioci Maura Donata još nisu dobili odluku nadležnog Tužilaštva ali očekuju da narednih dana italijanski novinar bude i zvanično oslobodjen optužbe", piše u saopštenju.

Advokati fotoreportera iz Italije izjavili su ranije za NUNS da su sigurni da će Donato biti oslobodjen jer kako su naveli, nadležno tužilaštvo nema nikakvih dokaza protiv njega.Donato je uhapšen u petak 16. marta nakon što su ga kao odgovornog za nasilje i kradju prepoznala tri migranta, i to sa fotografije iz pasoša, koja je stara deset godina.

Na zahtev Donatovih branilaca, oštećenim migrantima naknadno je pokazana novija fotografija Donata, i tada su oni promenili iskaz tvrdeći da to nije osoba koja ih je napala i opljačkala u noći izmedju 11. i 12. marta.

Međunarodna federacija novinara i italijansko udruženje novinara ranije su pozvali srpske vlasti da odmah oslobode fotoreportera Maura Donata.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! Evo gde su završile srpske S-300!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track