Najnovije vesti

REČI ĐAKONA NENADA ILIĆA KOJE MORATE PROČITATI: Zar zaista ne želimo da priznamo nekome da je bolji i jači
Foto: Beta

STATUS O GORDOSTI

REČI ĐAKONA NENADA ILIĆA KOJE MORATE PROČITATI: Zar zaista ne želimo da priznamo nekome da je bolji i jači

Društvo

Đakon Nenad Ilić objavio je na svom Fejsbuk profilu tekst o gordosti koji je oduševio Srbiju. On se pita dokle smo dospeli kao društvo, kada "ne želimo da prepoznamo i očuvamo svoje najbolje osobine, ali da priznamo ponekom da je u po nečem i bolji, jači", ali i dao savete kako da se iz toga izvučemo.

Objavu đakona Nenada Ilića prenosimo u celosti.

"Ne mogu da verujem kud smo ovo dospeli.

Kao da je za nas danas moguć samo izbor između jadne gordosti ili nakaznog autošovinizma.

Zar zaista ne želimo da prepoznamo u čemu grešimo i da to ispravimo? Nego samo da se gordimo grabeći jadne psihološke kompenzacije našem nepodnošljivo palom stanju ili da se batrgamo iz "lošeg imidža" po cenu uništenja svih veza sa precima i potomcima, sa vrednostima koje nas obavezuju?

Zar zaista ne želimo da prepoznamo i očuvamo svoje najbolje osobine, ali da priznamo ponekom da je u po nečem i bolji, jači? I da prepoznamo i priznamo kad grešimo?

Ne bismo li u svetskoj areni nastavili takmičenje kog je uvek bilo kroz istoriju i koje je uvek bilo pod neravnopravnim uslovima.

foto: AP

A ne da se umesto toga trajno preselimo na tribine i tamo se takmičimo samo međusobno, u kukumavčenju i optuživanju svih i svakoga.

Vaskrsli Gospode, molitvama Svetih Otaca naših pomozi nama, tvom srpskom narodu.

Smisao naših stradanja je valjda da ne odustajući od krsta gledamo ka vaskrsenju koje od Tebe dolazi i da svedočimo svetu Tvoju Ljubav.

Prvo tako što ćemo u ljubavi prihvatiti jedni druge, ranjave, obogaljene, umorne, prevarene, zaglupele, oštećene zlom - zaista kao braću i sestre. Snaga koju ćemo tako prikupiti omogućiće nam da se oslobodimo parazita koji nas godinama muče, koji su nam zamaglili vid. Duhovni najpre.

Da ponovo možemo da vidimo put ispred sebe. Onda da, iako izranavljeni, ustanemo i uz Tvoju pomoć nastavimo dalje", napisao je Ilić na Fejsbuku.

(Kuirir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) VUČIĆ I BORISOV O SAMITU U SOFIJI! Kosovo je pozvano da učestvuje?!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...