(FOTO) BROZ KAKVOG JOŠ NISTE VIDELI I UPOZNALI: Ovo je njegova fotografija iz ZATVORA i priča o tome kako je dobio nadimak TITO
Foto: Profimedia

tito kakvog niste videli i upoznali

(FOTO) BROZ KAKVOG JOŠ NISTE VIDELI I UPOZNALI: Ovo je njegova fotografija iz ZATVORA i priča o tome kako je dobio nadimak TITO

Društvo -

Poreklo i razvojni put Josipa Broza često su na dnevnom redu mnogih teoretičara zavere koji su, fascinirani njegovom ličnošću, bili spremni da napišu kako on, ustvari, i nije bio on ili kako je bio ruski ili poljski špijun, grof i slobodni zidar.

Ono što se, međutim, pouzdano zna, je da je on bio natraženiji čovek u Zagrebu 1927. godine i da je dobar deo mladosti proveo u zatvoru.

Nakon boravka u Velikom Trojstvu, mestu u kojem doživeo veliku porodičnu tragediju kada mu je umrlo dvoje dece preselio se u Zagreb i počeo sa pojačanim aktivnostima na širenju komunističke propagande.

Odmah po povratku, u aprilu 1927. godine osuđen je na 7 meseci robije. Sud u Ogulinu nije imao milosti ali ni Tito u svojoj nameri da po izlasku iz zatvora ujedini do tada podeljenu Partiju. Taj pokušaj mu je doneo još 5 godina života.

Naime, Tito je stavio svoj potpis na letke na kojima se pozivalo na demonstracije radnika u junu 1928. godine. Policija ga je uhapsila 4. avgusta 1928. a potom ga i sud osudio na 5 godina zatvora. Kaznu je izdržavao u Lepoglavi, počevši od 1929. godine. Uskoro mu se tu pridružio istaknuti komunist Moša Pijade.

Josip Broz Tito kao robijaš 1928. godine
Josip Broz Tito kao robijaš 1928. godinefoto: Wikipedia

Krenuli su s pravljenjem „ratnih planova“ za organizovanje partijskih jedinica. Pijade je u slobodno vreme voleo da slika pa je tako jednom nacrtao i Tita. Početkom 1931. godine Josip Broza su iznenada premestili u zatvor u Mariboru, koji je bio na glasu kao najgori u Jugoslaviji.

Kako je Josip Broz postao Tito

Broz je strpljivo u tom zatvoru sačekao kraj izdržavanja kazne ali umesto na slobodu, ponovo su ga prebacili iza rešetaka i to na tri i po meseca u Ogulinu.

Tek krajem marta 1934. izašao je napolje ali samo do Kumrovca. Tako su mu naredili, da ne sme dalje od tog mesta. Tu je Brozu „pukao film“ – posle samo mesec dana beži i postaje ilegalac poznat pod nadimkom Tito.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Ekskluzivno: Zavirili smo u Titovu vilu Galeb u Igalu, ono što je izgrađeno pre 40 godina i dalje ostavlja bez daha!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track