ALARMANTNO: Nafta divlja! Preti rast cena
Foto: Shutterstock

Zveckanje oružjem ruši privredu

ALARMANTNO: Nafta divlja! Preti rast cena

Društvo -

Zbog sukoba SAD sa Rusijom i Kinom, cena crnog zlata je na četvorogodišnjem maksimumu, što će u Srbiji dovesti do poskupljenja goriva i uvozne robe

Preteći ratni sukob SAD i Rusije zbog Sirije, kao i trgovinski spor SAD i Kine podigli su cene nafte na svetskim berzama na četvorogodišnji maksimum, ali i akcije kompanija na svetskim berzama oterali u crveno.

Negativne posledice ovih kretanja osetiće kako svetska tako i domaća privreda u rastu cena energenata i ostale robe iz uvoza, ocenjuju domaći stručnjaci.

Tomislav Mićović
Tomislav Mićovićfoto: Nebojša Mandić

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, naglašava da su sve procene o kretanju cena nafte s početka 2018. ovih dana na ozbiljnom preispitivanju jer ovaj nivo tenzije niko nije mogao da predvidi.

- Srpsko tržište je veoma zavisno od uvoza i sve promene na globalnom tržištu sigurno će se odraziti na nas. Berzanske cene nafte poslednjih četiri dana rastu, to još nije dramatično, ali očekujem da će se rast cena nafte nastaviti - kaže Mićović.

Bojan Stanić, direktor Sektora za analitiku i usluge u PKS, potvrđuje da krizne situacije imaju veliki uticaj na globalnu privredu, uključujući i našu.

- Rast cene uvoza energenata uticao bi na povećanje našeg spoljnotrgovinskog deficita, a s druge strane, na rast cena na tržištu, jer su determinisane cenom nafte. I drugi artikli koji se uvoze mogli bi da poskupe, odnosno sva roba koja se transportuje prekookenaskim brodovima, naročito iz Kine, zbog većih cena transporta - kaže Stanić i dodaje da bi Srbiju mogao zadesiti i povećan priliv migranata i usporavanje evropskih integracija.

Kurir / S. T.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track