Najnovije vesti

NEDIMOVIĆ: Paradajz ispravan, podneta prekršajna prijava protiv uvoznika
Foto: Dragana Udovičić

na sajtu ministarstva biće objavljene analize

NEDIMOVIĆ: Paradajz ispravan, podneta prekršajna prijava protiv uvoznika

Društvo

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović kaže da je vanredna kontrola pokazala da je paradajz iz uvoza, na čijem pakovanju je pisalo da kora nije za ljudsku upotrebu, apsolutno ispravan.

 

Istakao je da je pokrenuta prekršajna prijava protiv uvoznika koji je načinio grešku.

 

Nedimović je istakao da će na sajtu ministarstva poljoprivrede biti objavljene sve analize laboratorijske paradajza iz kojih se vidi da je on potpuno ispravan i pogodan za ljudsku upotrebu.

 

Naglasio je da je u pitanju greška uvoznika, kao i da se tačno zna koji uvoznik je načinio grešku.

 

"Ta stvar koja se desila je greška uvoznika koji je pogrešno deklarisao i zbog toga smo mi pokrenuli prekršajni postupak protiv uvoznika", rekao je Nedimović za RTS.

 

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović je danas ocenio da je "odlično za domaću poljoprivredu i industriju" što je indijskoj firmi "TAFE" prodata novobeogradska "Industrije mašina i traktora" (IMT) u stečaju.

 

Nedimović je za RTS kazao da u Srbiji godinama nije bilo proizvodnje traktora, te da se sada s indijskom firmom "dobija novi-stari brend".

 

"Dobro je što dobijamo kompaniju koja je na istoj platformi" traktora kao nekadašnji IMT i to uz "podudarnost od 95 odsto", kazao je ministar i istakao da će "dosta delova" proizvoditi kooperanti u Srbiji.

 

"Ideja je da za nekoliko godina dostignemo proizvodnju od 5.000 traktora godišnje", rekao je Nedimović, ističući da su traktori indijske firme pogodni za male njive koje su većina u Srbiji.

 

Dodao je da će protiv još jednog uvoznika biti pokrenut prekršajni postupak, kao i protiv jednog inspektora.

 

"Imamo i jednog našeg inspektora koji je od 4.000 gajbi koje se nalaze u jednom šleperu. Pazite, u jednom šleperu ima 25 tona, dve gajbice su imale sporan naziv i on će biti sankcionisan", ukazao je Nedimović.

 

Istakao je da se zbog toga ide u vanrednu kontrolu svih inspektora, kao i da će rezulatati te kontrole biti poznati sledeće nedelje.

 

"Aposlutno javnost mora da bude u svakom trenutku informisana šta se dešava, bezbednost hrane je jedan od najvecih prioriteta za jednu naciju", naglasio je ministar.

 

Naglasio je da su kontrole redovne, kao i da svako greši, ali da to ne opravdava. Tvrdi da će se procedure dodatno pojačati.

 

"Moramo biti svesni situacije kolike su to količine robe, vama se nekada desi na jednom prelazu da vam dode 50 šlepera, da li možete svaku gajbu da pregledate", rekao je Nedimović.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dragana Udovičić)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...