ALARMANTNO: Deca nose lance i noževe u školu
Foto: Shutterstock

Učenici se štite od nasilnika

ALARMANTNO: Deca nose lance i noževe u školu

Društvo -

Nedopustivo je da taj nasilnik ide po školi i hvali se onim što je uradio, a da moje dete i dalje trpi torturu druge vrste, priča očajna majka

Policija je obavila razgovor s roditeljima dvanaestogodišnjeg dečaka za koga se sumnja da je u jednom mestu kod Sremske Mitrovice zlostavljao tri godine mlađeg druga i tri puta ga primoravao na oralni seks, saznaje Kurir.

Maloletnik koji je osumnjičen za zlostavljanje negira da je bilo šta uradio, a majka zlostavljanog dečaka kaže da zajedno s njim preživljava torturu od dece, ali i komšija.

- Svi se ponašaju kao da je moje dete krivo. Preživeo je torturu, a sada mu se svi smeju, ne sme da izađe iz kuće. Nedopustivo je da taj nasilnik ide po školi i hvali se onim što je uradio, a da moje dete i dalje trpi torturu druge vrste - priča očajna majka.

Statistika upozorava da je svaki drugi učenik u Srbiji bar jednom doživeo vršnjačko nasilje, a čak u 85 odsto slučajeva detetu žrtvi niko ne pomogne. Onda i ne čudi što je, prema istraživanju o maloletničkoj delinkvenciji u Srbiji, čak 17,7 odsto maloletnika bar jednom nosilo oružje, polovina njih u školi ili školskom dvorištu.

Ljiljana Stevković s Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu kaže da su to uglavnom oštri predmeti poput noževa i tupi predmeti poput palica ili lanaca, vrlo retko vatreno oružje.

- To ukazuje da se deca u školskom okruženju ne osećaju dovoljno bezbedno, pogotovo što je većina njih oružje nosila zbog toga što određene grupacije dece ili odraslih smatraju pretnjom po sebe, to su grupacije koje su drugačije od njih - rekla je Stevkovićeva.

Kurir / J. R. - J. P.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track