POGODNOSTI ZA ĐAKE: Škole u Srbiji mogu da imaju učeničku zadrugu
Foto: Dragana Udovičić

REFORMSKI ZAKONI

POGODNOSTI ZA ĐAKE: Škole u Srbiji mogu da imaju učeničku zadrugu

Društvo -

BEOGRAD - Škole u Srbiji mogu da osnivaju učeničke zadruge, koje će se baviti uslužnim delatnostima, proizvodnjom i prodajom predmeta, prikupljanjem sekundarnih sirovina, prodajom udžbenika, što je sve predviđeno reformskim zakonima koji su usvojeni krajem prošle godine.

U međuvremenu, Ministarstvo prosvete izradilo je i poseban Pravilnik o školskim zadrugama koji uskoro trebalo da bude usvojen, a koji reguliše osnivanje zadruga u osnovnim i srednjim školama.

Osnivanje zadruga je predviđeno kako bi se kod učenika razvijale vannastavne aktivnosti i preduzetnički duh.

foto: Profimedia

Škole koje budu imale zadruge mogu da nabavljaju udžbenike direktno od izdavača bez posrednika, te će tako roditelji jeftinije plaćati udžbeničke komplete.

"Svaki izdavač daje rabat zadruzi, odnosno davao je ranije posrednicima. Zadruga će od tog rabata da pokrije troškove distribuiranja, štampanja uplatnica, deo zadržati za sebe za pokretanje proizvodnje, a jedan deo može da usmeri da ti udžbenici budu jeftiniji roditeljima", kaže savetnik ministra prosvete Gordana Stepić.

Ona je pojasnila da u učeničkim zadrugama mogu da rade učenici, roditelji učenika i nastavnici koji time mogu da ostvare određene prihode.

Pravilnikom je jasno definisano kako se raspoređuje dobit zadruge. Najpre se novac izdvaja za pokriće gubitaka iz prethodnog perioda, ukoliko ih ima, a zatim se ulaže u unapređenje rada zadruge, za kupovinu udžbenika, finansiranje ekskurzija, prevoza socijalno ugrožene dece, kupovinu nastavnih sredstava.

"Kada se podmire sve ove stavke najviše 25 odsto dobiti može da se koristi za nagrađivanje zadrugara. Roditelji i nastavnici koji su učestvovali u prihodovanju mogu da dobiju i novčanu nagradu, dok je za učenike predviđeno da to bude plaćanje ekskurzije, prevoza, udžbenika", pojasnila je Stepić.

foto: Shutterstock

Ona je navela da u pojedinim školama već dobro funkcionišu učeničke zadruge. U Prvoj obrenovačkoj osnovnoj školi zadruga postoji od 1974. godine i bavi se izradom ukrasnih i upotrebnih predmeta koje zadrugari prodaju.

Kako zadruga može dobro da funkcioniše primer je i Osnovna škola "Đorđe Jovanović" u Novom Miloševu, gde se zadrugari bave prikupljanjem sekundarnih sirovina, proizvode sapun na časovima hemije i prodaju, uzgajaju sobno cveće, a imaju i sekciju pčelarstva i prodaju med.

Đačke zadruge u obavezi su da vode poslovne knjige, a u obavezi su da podnose i finansijske izveštaje. Škola je s druge strane obavezna da uz finansijski izveštaj Ministarstvu prosvete dostavi i izveštaj o radu učeničke zadruge.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track