MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Uskoro novi zakon o štrajku
Foto: Dado Đilas

Moderan i efikasan

MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Uskoro novi zakon o štrajku

Društvo -

Istakao je da još nije postignut konsenzus poslodavaca i sindikata o svim spornim pitanjima, ali da je odlučeno da se odmah krene u javnu raspravu kako bi se čula prihvatljiva rešenja i što pre bio usvojen novi zakon o štrajku

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević danas je najavio da će uskoro početi javna rasprava o Nacrtu zakona o štrajku jer je usaglašena većina novina koje će biti u tom zakonu.

"Očekujem da u javnoj raspravi svi učestvuju jer je cilj da imamo moderan i efikasan zakon o štrajku", kazao je Đorđević na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

On je istakao da još nije postignut konsenzus poslodavaca i sindikata o svim spornim pitanjima, ali da je odlučeno da se odmah krene u javnu raspravu kako bi se čula prihvatljiva rešenja i što pre bio usvojen novi zakon o štrajku.

Kako je objasnio, za sada nema konsenzusa o "lokautu", odnosno pravu poslodavca da privremeno zatvori kompaniju i time spreči gubitke prouzrokovane prekidom rada, sve dok se ne pronadje rešenje. Takodje sporno je i definisanje zanimanja od opšteg interesa.

Đorđević je podsetio da je sadašnji Zakon o štrajku u primeni od 1996. i da se od 2003. pripremaju njegove izmene. Narednih dana će po rečima ministra u novom sazivu početi da radi Odbor za utvrđivanje reprezenativnosti sindikata.

To ne znači, kako je istakao, da će Odbor proveravati reprezentativnost svih sindikata, već samo onih sindikata za koje stigne takav zahtev.

Predsednik Saveta samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je kazao taj sindikata uvek može za petnestak dana da dostavi dokaze o reprezentativnosti.

Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta odlučeno je Orbovića na mestu predsedavajućeg tog tela zameni predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić.

U Socijalno-ekonomskom savetu su predstavnici Vlade Srbije, Samostalnog sindikata, Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" i Unije poslodavaca.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track