Najnovije vesti

KOČA ILI DRAŽA, BURA ZBOG PREDLOGA ZA IME VOJNE AKADEMIJE Omerović: Draža je bio otpadnik i izdajnik kralja i otadžbine
Foto: Filip Plavčić

Predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava

KOČA ILI DRAŽA, BURA ZBOG PREDLOGA ZA IME VOJNE AKADEMIJE Omerović: Draža je bio otpadnik i izdajnik kralja i otadžbine

Društvo

Kada bi neko u Nemačkoj, Francuskoj, Norveškoj predložio da se neke značajne ustanove u Berlinu, Parizu ili Oslu nazovu po Hitleru, Petenu ili Kvislingu, u najmanju ruku bi išao u ludnicu, a u zatvor sigurno, naveo je on

BEOGRAD - Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović kritikovao je predlog POKS da Vojna akademija dobije ime Draže Mihailovića.

Omerović je u saopštenju naveo da je Mihailović "izdao otadžbinu i svog vrhovnog komandanta kralja jer nije izvršio njegovu naredbu da se pridruži Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije".

foto: Youtube Printscreen

"Kako bi taj čovek mogao biti primer vojnicima koji moraju izvršavati naredbe a ne da ih preispituju? Kada bi neko u Nemačkoj, Francuskoj, Norveškoj predložio da se neke značajne ustanove u Berlinu, Parizu ili Oslu nazovu po Hitleru, Petenu ili Kvislingu, u najmanju ruku bi išao u ludnicu, a u zatvor sigurno", naveo je Omerović.

Omerović je upitao zašto oni koji stoje iza predloga o imenovanju Vojne akademije ne predlože da se "neki trg ili ulica u Beogradu nazovu po Nikoli Kalabiću ili da se neko obanište zove po Momčilu Đujiću". "Čudi me da se nisu setili da promene i nazive dva najveća sportska društva, Crvene zvezde i Partizana i da ti omraženi komunistički nazivi ponesu imena 'četnik' i 'kokarda'. Tako bi barem bili dosledni, ovako ispadaju smešni", naveo je predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

foto: Youtube Printscreen

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) najavio je juče da će Skupštini Srbije uputiti amandman na Predlog zakona o vojnom obrazovanju kojim se predlaže da Vojna akademija ponese ime komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini tokom Drugog svetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića. "Najznačajniji francuski vojni orden Ratni krst koji mu je 1943. godine dodelio general Šarl de Gol, kao i posthumno odlikovanje Legija zasluga prvog stepena, koje 1948. godine dobio od američkog predsednika Harija Trumana, kao i još 18 odlikovanja iz Prvog i Drugog svetskog rata najbolja su preporuka za ovu odluku", naveo je POKS.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Filip Plavčić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...