NA GRADSKOM GROBLJU U ČAČKU: Odata počast vojvodi Stepi Stepanoviću
Foto: Dragana Udovičić

Sećanje

NA GRADSKOM GROBLJU U ČAČKU: Odata počast vojvodi Stepi Stepanoviću

Društvo -

ČAČAK - Na Gradskom groblju u Čačku danas je odata počast vojvodi Stepi Stepanoviću u znak sećanja na velikog vojskovođu koji je umro pre 89 godina.

Stepan Stepanović (Kumodraž 1956 - Čačak 1929) stupio je u našu ratnu i vojničku istoriju komandujući Drugom armijom šest godina (1912 - 1918) u pet ratova, i vodeći Srpsku vojsku iz pobede u pobedu.

Iz službe je izašao 1919, predao komandu i povukao se u Čačak, gde se posvetio porodici. Pričali su da namestio svoj sto i stolicu sa Solunskog fronta u hladovinu i tu sedeo satima, da je retko odlazio u Beograd...

Umro je 27. aprila 1929, a na sahranu u Čačak došli su njegov vrhovni komandant kralj Aleksandar I Karađorđević, članovi kraljevske Vlade i oficiri. U grob je poneo nekoliko odlikovanja i malu sablju, poklon oficira Šestog puka.

Vence na spomenik slavnog vojskovođe danas su položili predstavnici ministarstava rada i odbrane, Vojske Srbije, kao i načelnik Moravičkog okruga, delegacije grada Čačka, SUBNOR - a, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije od 1912 do 1918. godine i Saveza potomaka ratnika Srbije 1912 - 1918.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track