TRIVAN TVRDI DA JE NAPLATA KESA DALA REZULTATE: Upotreba smanjena za čak 50 odsto
Foto: Beta/Dragan Gojić

ekološki problemi

TRIVAN TVRDI DA JE NAPLATA KESA DALA REZULTATE: Upotreba smanjena za čak 50 odsto

Društvo -

U prvim danima od dogovora da veliki trgovinski lanci naplaćuju plastične kese, njihova upotreba smanjena je za 50 odsto, izjavio je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ocenjuje da je to impresivan rezultat i veći od očekivanog.

"Kada budemo podvuklu crtu, onda ćemo videti da li je to dovoljno ili nije dovoljno. Daćemo nekakvo vreme. Hoćemo da postignemo društveni konsenzus, da svi radimo na tome, a reakcije građana kada je to u pitanju su neverovatno lepe", rekao je Trivan novinarima.

Zahvalio je na razumevanju trgovinskim lancima koji su počeli da naplaćuju plastične kese, te očekuje da se i ostali pridruže.

Danas je već, navodi, nova direktiva EU koja tretira plastiku i plastične kese, koja kaže da se sa plastičnim kesama u određenom roku moramo oprostiti.

"To je odlično, mi to potpuno podržavamo", rekao je Trivan.

Objasnio je da direktiva predviđa najpre smanjenje, zatim opraštanje od plastičnih kesa.

"Mi idemo ka tome. Krenuli smo sada, biće potrebno nekoliko godina da to uradimo kako valja, treba biti uporan i temeljan", poručuje Trivan i navodi da je pitanje samo trenutka kada će biti doneta odluka o zabrani upotrebe plastičnih kesa.

Kada se to bude rešilo, kaže, onda će Ministarstvo sa drugim organima u državi planirati akcije da očistimo sve ono što su plastične kese i pet ambalaža zaprljali.

"Mnogo posla imamo, neće biti lako uspostaviti sistem. Za nekoliko godina imaćemo Srbiju potpuno drugačiju nego što je danas", naveo je ministar.

Povodom različitih podataka o potrošnji plastičnih kesa, Trivan kaže da se razlikuju od trgovine do trgovine, te da su zato procene različite.

Navodi da se on često oslanja na procenu da svaki građanin Srbije koristi pet do sedam kesa dnevno.

"Čini mi se da je brojka malo preterana, ali je to statistika koju imam. Svako od nas pojedinačno godišnje potroši 4.000 ili 5.000 kesa, to je horor", rekao je Trivan.

Čak i da nije tako, dodaje, dovoljno je da pogleda naše okruženje i da svuda vidi kese.

"U Beogradu smo pre dve godine snimili dokumentarni film autora Boška Savkovića o kesama gde je Beograd potpuno okružen kesama. Predlažem da odete na reke i da snimate kakve su nam obale i kakva nam je vegetacija pored reka. To se mnogo bolje vidi sa reka nego odavde", kaže Trivan.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Dragan Gojić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track