Problem overe knjižica deci biće uskoro rešen

Problem overe knjižica deci biće uskoro rešen

Društvo -
Rok za postupanje RFZO po preporuci Zaštitnika građana za overu knjižica deci još nije istekao, a narednih dana predstavnici tih institucija održaće sastanak kako bi razmotrili sve aspekte tog problema i iznašli najbolje rešenje

BEOGRAD - Rok za postupanje Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) po preporuci Zaštitnika građana za overu knjižica deci još nije istekao, a narednih dana predstavnici tih institucija održaće sastanak kako bi razmotrili sve aspekte tog problema i iznašli najbolje rešenje.

Zamenica zaštitnika građana Tamara Lukšić Orlandić rekla je da je ranije utvrđeno da su povređena prava deteta na zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu u slučajevima kada RFZO odbija da overi zdravstvene knjižice deci zato što poslodavci njihovim roditeljima nisu redovno uplaćivali doprinose.

Zaštitnik je zato dao preporuku da se deci prizna status lica koje ne ostvaruje pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja kao članovi porodica osiguranika i da im se bez odlaganja overe zdravstvene isprave, rekla je ona i podsetila da je rok za postupanje fonda po preporuci Zaštitnika 15 dana i da on još nije istekao.

Takođe je navela da su predstavnici Fonda pokazali da su svesni značaja tog problema i broja dece na koje može da se odrazi ovaj problem i da su zainteresovani da zajedno sa Zaštitnikom građana iznađu najbolje moguće rešenje.

"Imaćemo sastanak sa predstavnicima fonda na kojim ćemo razmatrati sve aspekte ovog problema i nadam se da ćemo doći do najboljeg rešenja", kazala je Lukšić Orlandić.

"Od Fonda je zatraženo i da bez odlaganja krene sa identifikovanjem obveznika doprinosa za zdravstveno osiguranje koji nisu izvršili svoje obaveze uplate doprinosa, da redovno razmenjuje podatke sa Poreskom upravom Ministarstva finansija kako bi se imala evidencija o poslodavcima koji krše zakonsku obavezu uplate doprinosa", kazala je Lukšić Orlandić.

Portparol RFZO Sanja Mirosavljević kazala je da rok od 15 dana za postupanje o preporukama ističe sledeće nedelje.

Ona je, takođe, kazala da će na sastanku biti utvrđene sve činjenice i dogovoreno kako će se dalje rešavati problem sa overom zdravstvenih knjižica deci čijim roditeljima poslodavci ne uplaćuju doprinose.

Prema odredbama Zakona o zdravstvenom osiguranju, dete može steći svojstvo osiguranika na dva načina - kao član porodice osiguranog lica ili samostalno, kao pripadnik osetljive društvene grupe.

Kako Fond ne može da overi zdravstvene knjižice deci za čije članove porodica poslodavci ne uplaćuju zakonom propisano, obavezno zdravstveno osiguranje, ova deca ne ostvaruju to pravo kao članovi porodice osiguranika, bez obzira na to što su tako prijavljena.

Time se ispunjava Zakonom propisan uslov za primenu takozvanog alternativnog osnova za osiguranje, odnosno pripadnosti posebno osetljivoj društvenoj grupi - deci.

Ministarstvo zdravlja je ranije najavilo da će Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje preporučiti da se ne samo deci, već i studentima do 26 godine, ali i trudnicama omogući overa knjiižica, iako njihovim članovima porodice poslodavci ne uplaćuju redovno doprinose za zdravstveno osiguranje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track