Najnovije vesti

GODIŠNJICA AKCIJE HRVATSKIH SNAGA BLJESAK Ubijeno ili nestalo 283 Srba, proterano 15.000! Za ovaj zločin još niko nije odgovarao!
Foto: Printscreen

Pomen

GODIŠNJICA AKCIJE HRVATSKIH SNAGA BLJESAK Ubijeno ili nestalo 283 Srba, proterano 15.000! Za ovaj zločin još niko nije odgovarao!

Društvo
07:09h

Navršavaju se 23 godine od akcije "Bljesak", u kojoj je 1. i 2. maja 1995. godine ubijeno ili nestalo 283 Srba i proterano oko 15.000, za šta još niko nije odgovarao.

Protiv Srba u Zapadnoj Slavoniji krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga, navodi u saopštenju Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas".

Snage UN, koje su na vreme bile upozorene od hrvatskih generala, tada su se povukle, prepuštajući narod na milost i nemilost agresoru", dodaje se u saopštenju.

Narod Zapadne Slavonije krenuo je u egzodus prema Republici Srpskoj, a na putu prema "mostu spasa" do reke Save sustizale su ih – avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci, podaci su tog centra.

Oko 1.450 pripadnika Srpske vojske Krajine je zarobljeno, većina na prevaru uz pomoć snaga UN, tvrdi se u saopštenju "Veritasa".

Hrvatski sudovi su osudili veliki broj zarobljenih Srba, a nekoliko desetina zarobljenika prošlo je višegodišnje torture u zloglasnoj "Lori" u Splitu.

"Civili koji nisu napustili svoja ognjišta smešteni su u logore, a za to vreme pravoslavni hramovi i srpska imanja su opljačkana i uništena. Uskoro su i oni, uz pomoć snaga UN i humanitarnih organizacija, prevezeni u RS i Srbiju, a od njih se u Hrvatsku vratilo tek oko 1.500", navedeno je u saopštenju.

Hrvatski generali – Petar Stipetić, Luka Džanko, Marijan Mareković, Mladen Kruljac i brigadir Stjepan Gašljević, koji su izveli akciju "Bljesak", još su na slobodi,

Pred nacionalnim pravosuđima Hrvatske, Srbije i BiH pokrenuto je nekoliko krivičnih postupaka za zločine nad Srbima, koji su završeni ili su još u pretkrivičnoj ili istražnoj fazi.

S druge strane, na zagrebačkom Županijskom sudu u toku je suđenje u odsustvu Milanu Martiću i Milanu Čeleketiću, tadašnjem predsedniku RSK i komandantu Srpske vojske Krajine zbog "osvetničkog raketiranja hrvatskih gradova" nakon akcije "Bljesak", saopštio je "Veritas".

U Gradišci će danas biti obeležen egzodus Srba iz Zapadne Slavonije 1995, u Crkvi Presvete Bogorodice u Gradišci biće služen pomen za stradale Srbe u Zapadnoj Slavniji, a potom će u reku Savu biti položeni venci.

U četvrtak, 3. maja u Miljevićima, u Istočnom Sarajevu, biće obeleženo stradanje pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

U akciji hrvatskih oružanih snaga "Bljesak" na Zapadnu Slavoniju, prvog i drugog maja 1995. godina, koja je bila pod zaštitom UN ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283-oje Srba, a srpski narod proteran iz tog dela Hrvatske.

U napadu paravojnih muslimanskih naoružanih formacija, 2. i 3. maja 1992. godine, u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ubijena su 42 vojnika JNA, 207 zarobljeno, a 71 ranjen.

Dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijeni.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...