(VIDEO) MAJKU VAM DEČJU, NEĆETE VI DA GINETE, JA ĆU! Pre tačno 19 godina pukovnik Milenko Pavlović izvukao je iz kokpita mlađeg kolegu i seo u svoj mig poslednji put...
Foto: Wikipedia

Herojski poginuo na nebu iznad Valjeva u borbi sa NATO

(VIDEO) MAJKU VAM DEČJU, NEĆETE VI DA GINETE, JA ĆU! Pre tačno 19 godina pukovnik Milenko Pavlović izvukao je iz kokpita mlađeg kolegu i seo u svoj mig poslednji put...

Društvo -

Komandant 204. lovačkog puka Vojske Jugoslavije pukovnik Milenko Pavlović poginuo je na današnji dan pre 19 godina na nebu iznad Valjeva u borbi sa eskadrilom NATO aviona.

foto: Printscreen YT

Pavlović je poginuo je u avionu "mig 29" u borbi sa višestruko nadmoćnijim protivnikom. Država je Pavlovića odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

(VIDEO) POSLEDNJI LET SRPSKOG VITEZA U NATO BOMBARDOVANJU: Ovo je autentičan snimak obaranja MIG 29 u kome je poginuo heroj Milenko Pavlović

Pavlović je od svog zamenika u trenutku naređenja o poletanju na avione NATO tražio da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu kako bi sam stao u odbranu neba nad Valjevom.

Tada je prišao avionu i rekao: "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!" Izvukao je iz kokpita mladog pilota i odleteo put rodnog kraja.

Rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu. Završio je vojnu gimnaziju "Maršal Tito" u Mostaru uprkos protivljenju roditelja da izabere poziv pilota.

Vazduhoplovnu akademiju je završio u Zadru. Komandant 204. lovačko-avijacijskog puka postao je 1998. Iza njega su ostali supruga i dva sina.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Wikipedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Da li je ovo jedini snimak obaranja "nevidljivog"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track