Najnovije vesti

GIMNAZIJALCI, OD SEPTEMBRA VAS ČEKAJU VELIKE PROMENE: Uvode se novi programi i predmeti, evo kako će časovi izgledati ubuduće
Foto: Marina Lopičić

Novine

GIMNAZIJALCI, OD SEPTEMBRA VAS ČEKAJU VELIKE PROMENE: Uvode se novi programi i predmeti, evo kako će časovi izgledati ubuduće

Društvo

Maturanti koji ove godine upišu gimnazije, od septembra će imati dva nova obavezna izborna programa, odnosno dva časa više na nedeljnom nivou.

 

foto: Shutterstock

 

Kako je objašnjeno iz Ministarstva prosvete, deca će na tim predmetima sagledavati određene pojave iz ugla svih nauka koje izučavaju tu pojavu. Navodno, prema novom planu i programu, od školske 2018/19. godine u prvom razredu gimnazije uvodi se još šest izbornih programa, a od tih ponuđenih šest, škole će, u skladu sa iskazanim interesovanjima učenika i kadrovskim potencijalima, izabrati četiri.

 

ODABRANE ŠKOLE: Ovde će sprovoditi program prekvalifikacija u IT sektoru

 

Učenici će potom od ta četiri birati dva koja će pohađati u prvoj godini. U drugoj godini mogu da nastave da pohađaju iste predmete, a mogu i da izaberu dva nova programa. Kad završe drugu godinu, učenici biraju nova dva, od ukupno devet programa, koji se uče u trećoj i četvrtoj godini.

 

foto: Profimedia

 

Plan za prvi i drugi razred gimnazije predviđa šest programa: "Jezik, mediji i komunikacija", "Pojedinac, grupa, društvo", "Zdravlje i sport", "Obrazovanje za održivi razvoj", "Primenjene nauke", "Umetnost i dizajn".

 

foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

 

Plan za treću i četvrtu godinu gimnazije podrazumeva devet programa: "Obrazovanje za održiv razvoj", "Umetnost i dizajn", "Primenjene nauke 1 - ka medicinskim naukama", "Primenjene nauke 2 - ka tehničkim naukama", "Osnovi geopolitike", "Ekonomija i biznis", "Religije i civilizacija", "Metodlogija naučnog istraživanja", "Savremene tehnologije".

 

(Kurir.rs/Tanjug/Blic/Foto: Marina Lopičić)

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...