OPREZ: Oluja će rušiti drveće,            grad pobiti pšenicu!
Foto: Shutterstock

Vremenske nepogode nad Srbijom

OPREZ: Oluja će rušiti drveće, grad pobiti pšenicu!

Društvo -

U Srbiju danas stiže olujno nevreme sa pljuskovima, grmljavinom i jakim udarima vetra, a posebnu opasnost predstavlja grad koji može da ugrozi useve ječma i pšenice, ali i kajsija, jabuka i šljiva i da nanese veliku materijalnu štetu.

Meteorolozi upozoravaju da će tokom vikenda liti "kao iz kabla", a duvaće vetar toliko jak da može pokidati dalekovode, ali i srušiti drveće. RHMZ je za subotu i nedelju izdao upozorenje, a na snazi je žuti meteo alarm.

- Ulazimo u period nestabilnijih vremenskih prilika. Na zapadu, jugu i jugozapadu Srbije nas prvo u subotu očekuju obilni pljuskovvi, olujni vetar, grmljavina, ali i grad, a takvo vreme će se u nedelju proširiti na celu zemlju i pojačati. Postojeći uslovi i vremenske prilike mogle bi da ugroze poljoprivredne kulture, pa se savetuje oprez. Grad je ovih dana već padao na području Leskovca, Čačka i Ovčarsko-Kablarske klisure gde je napravio manje štete ne usevima. Početak sledeće nedelje takođe će biti kišovit, sa manjim padom temperature - rekao je za Kurir Đorđe Đurić, meteorolog iz "VederTuAmbrela" i dodao da će negde pasti i po 20 litara kiše po kvadratu.

Zbog najavljenog grada, i već hroničnog, takoreći tradicionalnog, nedostatka ili nefunkcionisannja protivgradnih raketa, najviše su se zabrinuli poljoprivrednici. Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš kaže da nema saznanja da se ove godine nešto ozbiljnije radi na protivgradnoj zaštiti.

foto: AP/Ilustracija

- Kad pitate lokalne samouprave, oni tvrde da imaju dovoljno raketa i da je sve spremno, al onda kad padne grad - ispadne da je po ko zna koji put naneta velika šteta i poljoprivredi i imovini. Pa onda tražimo krivca već nakon svega. Onaj koji je osigurao useve taj se spasao, ko nije - ozbiljno je nastradao. Problem je što se samo pet odsto useva osigurava kod nas što je katastrofa. Mora da se radi na predupređivanju problema - kaže Kiš i objašnjava da najveća opasnost preti kulturama koje su u fazi formiranja ploda:

- Sada je to ječam, a za desetak dana će pšenica doći na red. Ako padne jak grad može se desiti i da kukuruz, soja i suncokret moraju biti presejani. Od voća su ugrožene jabuke, šljive i kajsije, jer neće biti zdrave i ispravne ako njihov plod pogodi led.

Slabo plaćeni Strelcima samo 4.000 dinara mesečno

Godišnje je za odbranu poljoprivrednih površina u Srbiji od grada, u zavisnosti od vremenskih neprilika, neophodno je 20.000 - 24.000 protivgradnih raketa, a jedna košta oko 30.000 dinara. To znači da na nivou cele zemlje se iz budžeta mora izdvojiti oko 750 miliona dinara na protivgradnu odbranu, a neretako se dešava da ne bude obezbeđeno i pola potrebnog broja raketa. RHMZ godišnje za rad strelaca izdvaja 60.000.000 dinara, odnosno 4.000 dinara mesečno po strelcu, što je nedovoljno, pa ih mnoge opštine dodatno dotiraju. Sezona odbrane od grada zvanično traje od 15. aprila do 15. oktobra.

(Kurir/Jelena Pronić/Foto: Shutterstock/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track